Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 68
 İndirme 28
AHMED ŞEM’Î’NİN “HÜLÂSATÜ’L-AHLÂK” ADLI ESERİ VE AHLAKA DAİR GÖRÜŞLERİ
2019
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

“Hülâsatü’l-Ahlâk”, Enderûn-ı Hümâyûn’da Osmanlı Türkçesi, Arapça, Farsça ve Ahlak İlmi derslerini yürütmekle vazifeli olan Ahmed Şem’î tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Saray içerisinde kurulmuş bir mektep olan Enderûn-ı Hümâyûn’un son öğretmenleri arasında yer alan Ahmed Şem’î’nin ders kitabı olarak hazırladığını beyan ettiği “Hülâsatü’l-Ahlâk”, bu eğitim kurumunun II. Meşrutiyet’le birlikte kapatılmasından sadece bir yıl öncesinde basılmıştır. II. Abdülhamit Dönemi’nde İstanbul Asr Matbaası’nca 17 Mart 1323 [(Hicri, 15 Safer 1325); (Miladi, 30 Mart 1907)] senesinde Arap harfli olarak neşredilen eser, o dönem bu konuda yayınlanan hemen bütün eserler gibi öğrencilerin dinî ve ahlaki dinamikler çerçevesinde yetiştirilmesini gaye edinmiştir. Eserin yazarı olan Ahmed Şem’î’nin bizzat kendi ifadesiyle “Hülâsatü’l-Ahlâk”, o dönem idadî (lise) ve âlî (yüksekokul) derecedeki öğrenciler için ahlak eğitimi konusunda pek çok ders kitabı yazılmış olmasına rağmen rüşdî (ortaokul) seviyedeki öğrenciler için yeterli derecede ders kitabı mevcut olmamasına binaen yazılmıştır. Güzel ahlak sahibi olmak adına olumlanan ve sahip olunması beklenen değerlerin yanı sıra olumsuzlanan ve uzak durulması istenen davranış ve huyların işlendiği Hülâsatü’l-Ahlâk’ta bu bağlamda fazîletler (iyi huylar, erdemler) ve rezîletler (kötü, fena huylar) başlıklarıyla kategorize edilen kavramların ortaokul düzeyinde bulunan öğrencilere kazandırılmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. Eser bu anlamda II. Abdülhamid Dönemi eğitim anlayışını yansıtmasının yanı sıra o dönem rüştiyelerindeki ahlak eğitimine ilişkin bilgi vermesi açısından da ayrıca önem arz etmektedir. Bu çalışmada, ortaokul seviyesindeki öğrencilerin temellük etmesi adına -büyük ölçüde geleneksel ahlak kitaplarında işlenen- ahlaka ilişkin değerler manzumesinin sadeleştirilerek bir ders kitabı hâline dönüştürüldüğü Hülâsatü’l-Ahlâk’ta Ahmed Şem’î’nin bu konuya dair görüşleri ortaya konulacak ve arkasından Arap harfli kaleme alınmış olan söz konusu eserin Latin harfli çevirisine yer verilecektir.

Anahtar Kelimeler:

The judgment of Ahmed Shem's "HULÂSATÜ'L-AHLÂK" and AHLAKA DAIR opinions
2019
Yazar:  
Özet:

“Hülâsatü’l-Ahlâk” is a work taken by Ahmed Shem, who is responsible for conducting the teachings of Ottoman Turkish, Arabic, Persian and Ethical Sciences in Enderûn-i Hümâyûn. The book is a book of the Holy Qur’an, which is a book of the Holy Qur’an, which is a book of the Holy Qur’an, which is a book of the Holy Qur’an, which is a book of the Holy Qur’an. It was printed only a year before its closure with Legacy. and II. In the period of Abdülhamit, the work, which was literally taught in Arabic by the Istanbul Asr Matbaasi on 17 March 1323 [(Hicri, 15 Safer 1325); (Miladi, 30 March 1907)] in the year, has achieved that the students, as well as all the works published on this topic in that period, are educated in the framework of religious and moral dynamics. The author of the work, Ahmed Shem’i personally with his own expression “Hülâsatü’l-Ahlâk”, though many lessons on moral education for students of that period had been written for idadi (high school) and âli (high school) degree, it was based on the fact that there was not enough lessons available for students of the rush (high school) level. We can say that the values that are positive and expected to be possessed in the name of good morality, as well as the negative and desirable behaviors and behaviors are processed in the Hülâsatü’l-Ahlâk in this context, the concepts categorized with the titles of favors (good favors, virtues) and regrets (bad, bad favors) are tried to be awarded to students at the high school level. This is in this sense II. Abdelhamid Period is also important in terms of reflecting the understanding of education as well as in terms of giving information about the moral education in the rushes of that period. In this study, the views of Ahmed Shem’i on this subject will be revealed in Hülâsatü’l-Ahlâk, where the morality-related values are simplified and a textbook is transformed into a textbook, and the Latin literary translation of the subject work, which has been taken to the Arabic letter, will be placed behind.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
2019




Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 279
2023 Impact/Etki : 0.088
Turkish Studies Language and Literature