Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 252
 İndirme 83
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ MİZAH BASINININ BİR TEMSİLCİSİ: FALAKA GAZETESİ
2017
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Osmanlı Devleti’nin ilk resmi gazetesi 1831 yılında yayınlanan Takvim-i Vekâyi’dir. Tanzimat ve I. Meşrutiyet dönemlerinde birçok gazetenin yayın hayatına başlaması nedeniyle devlet çeşitli kanun ve düzenlemelerle basını kontrol altına almak istemiştir. Bu durum II. Meşrutiyet dönemine kadar sürmüştür. Nitekim II. Meşrutiyetin ilan edilmesiyle birlikte birçok alanda olduğu gibi basın alanında da önemli gelişmeler meydana gelmiştir. Meşrutiyetin yeniden ilan edildiği günün hemen ertesinde gazeteler sansürsüz olarak yayınlanmıştır. Bu dönemde özellikle mizah gazetelerinin sayısında önemli bir artış olduğu da görülmüştür. Falaka, pazartesi ve perşembe günleri çıkan bir mizah gazetesidir. İmtiyaz sahibi ve başyazarı Mahmut Nedim’dir. Haftada iki kere Bâb-ı Âli Caddesindeki Manzume-i Efkâr Matbaasında 4 sayfa olarak neşredilmiştir. Toplam 19 sayı çıkabilen gazete, II. Meşrutiyet dönemindeki mizah basının tipik bir üyesidir. Yayın politikası olarak daha çok siyasi ve sosyal konulara değinen Falaka, özellikle Trablusgarp Savaşı ile kolera salgını üzerinde durmayı yeğlemiştir. Buna ilaveten muhavere tarzında yazılara da sıkça yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

and II. One of the most important events in the world: The FALAKA newspaper
2017
Yazar:  
Özet:

The first official newspaper of the Ottoman State is the Calendar-i Vekâyi, published in 1831. As many newspapers began their publication life during the Tanzimat and I. Legacy period, the state wanted to control the press by various laws and regulations. This is the situation II. It lasted until the time of legality. In fact II. As well as in many areas, there have been significant developments in the press field. Soon after the day the law was re-announced, the newspapers were uncensored. It has also seen a significant increase in the number of humor newspapers during this period. Falaka is a humorous newspaper that comes out on Monday and Thursday. The author and author is Mahmut Nedim. Two times a week, the four-page of the Manzume-i Efkâr Matba in the Bâb-i Âli Street was rejoiced. A total of 19 newspapers. Humor in the period of legitimacy is a typical member of the press. Falaka, referring more to political and social issues as a broadcast policy, preferred to stand on cholera epidemic, especially with the Trablusgarp War. In addition, it is also often written in the style of muhavere.

Anahtar Kelimeler:

A Representative Of Humour Press In The Second Constitutionalist Period: Falaka Newspaper
2017
Yazar:  
Özet:

The first official newspaper of Ottoman Empire, which was published in 1831, is Takvim-i Vekayi. Since a great deal of newspapers began during Reorganisation and First Constitutional Periods, the government desired to control the media by means of various laws and regulations. This condition continued until Second Constitutional Era. Thus, there were many important developments occurred in media likewise in other areas with the announcement of Second Constitution. Following the announcement day of Second Constitution, newspapers were published without censorship. It was also observed that especially the number of humour newspapers dramatically increased. Falaka is a humour newspaper that was pressed on Mondays and Thursdays. The publisher and the editor was Mahmut Nedim. It was published as 4 pages in Manzume-i Efkâr Press in Bâb-ı Âli Avenue. It was a typical member of humour press during Second Constitutional Period, which released 19 volumes in total. Falaka, which referred mainly political and social topics as press policy, preferred to emphasize particularly Italy-Turkish War and cholera outbreak. Additionally, articles in dialogue style were frequently taken in part.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.435
Atıf : 11.445
The Journal of Academic Social Science Studies