Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 213
 İndirme 38
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLERİNİN ÖĞRENCİ MERKEZLİ ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİNİ KULLANMAYA YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ
2018
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dünyada son zamanlarda sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasal alanlarda meydana gelen önemli gelişmeler, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da birtakım yeniliklerin yapılmasını elzem kılmıştır. İnsanların dünyada meydana gelen bu gelişmelere ayak uydurabilmeleri yenilenmiş eğitim programları yoluyla olacaktır. Bu açıdan MEB tarafından tüm alanlarda olduğu gibi Sosyal Bilgiler Öğretim Programları’nda da yenilenme çalışmaları yapılmış ve 2005-2006 eğitim öğretim yılından itibaren yapılandırmacı yaklaşım doğrultusunda yeni Sosyal Bilgiler Öğretim Programı yürürlüğe girmiştir. 2005 yılından sonra dünyanın her tarafında meydana gelen gelişmelere paralel olarak eğitimde yenilenme çalışmaları devam etmiş olup 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren yeni Sosyal Bilgiler Öğretim Programı yenilenerek yürürlüğe girmiştir. Gerek 2005 gerekse 2017 öğretim programları yapılandırmacı öğrenme kuramı dikkate alınarak hazırlanmıştır. Bu kuram öğrencinin aktif bir şekilde eğitim öğretim sürecine katılması gerektiği üzerine inşa edilmiştir. Bu kuramın etkili bir şekilde işlemesi ise öğretmenlerin öğrenci merkezli öğretim yöntem ve tekniklerini aktif bir şekilde kullanmasına bağlıdır. Bu kapsamda yapılan bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğrenci merkezli öğretim yöntem ve tekniklerini kullanmaya yönelik tutumlarını belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini, Sosyal Bilgiler öğretmenleri, örneklemini ise uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 107 Sosyal Bilgiler öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Koç (2014) tarafından geliştirilen “Öğrenci Merkezli Öğretim Yöntem ve Tekniklerini Kullanmaya Yönelik Tutum Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğrenci merkezli yöntem ve tekniklerini kullanmaya yönelik tutumlarının cinsiyet ve eğitim durumları değişkenlerine göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğrenci merkezli öğretim yöntem ve tekniklerini kullanmaya yönelik tutumlarının kıdem değişkenine göre direnç gösterme ve maliyet inancı alt boyutlarında düşük yaş grubunda olanlar lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı;  yaş değişkenine göre ise maliyet inancı alt boyutunda düşük yaş grubunda olan öğretmenler lehine farklılaştığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Doğu Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.010
Atıf : 2.475
2023 Impact/Etki : 0.095
Doğu Coğrafya Dergisi