Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 827
 İndirme 121
ANTİK YUNAN (HELLEN)DA KOLONİLER VE BUNLARIN NİTELİKLERİ
2016
Dergi:  
Folklor/Edebiyat
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma kadim Hellen kültür ve medeniyetinin geniş coğrafyalarda, kapsamlı bir yayılma ve deneyim neticesinde, özel bir süreç olarak koloni inşa etme etkinliği üzerinde durmaktadır. Hellas (Yunanistan)’a ilk gelen gruplar Hint-Avrupa kökenli Yunanlar olan Akhalar (Mykenler) olup, bölgeyi işgal etmişler ve Akha konfedarasyonunu kurmuşlardır. Hellas, Batı Anadolu kıyıları ve Girit Adası’nı kapsamaktaydı. Akhalar M.Ö. 2. binin ikinci yarısında kültürel ve ticari nüfuzlarını yaygınlaştırdılar.Akhalar’ın Dorlar tarafından tasfiye edilmesiyle birlikte, bölgede yaygın bir siyasi otorite boşluğu oluşmuş, Dorlar ve diğer Hellen boyları da (Aioller, İonlar) oluşan bu uygun tarihi zeminde Ege coğrafyasının farklı yerlerine göç etmişlerdir. Hellenlerin yaşadığı coğrafya dağlarla ve vadilerle parçalanmış, kıyıları derin koy ve körfezlerle çevrilmiş biryapıdaydı. Bu durum yerel parçalanmışlığı ön plana çıkararak ulusal politik bir otorite etrafında Hellen entegrasyonunu engellemiştir. Bunun sonucunda Hellen parçalanmışlığı (partikülarizması) ‘polis’ denilen, kendi coğrafi sınırları, siyasi kurumları ve yasaları olan ‘kent-devletleri’nde tecessüm etmiştir. Yunanistan’ın coğrafya bakımından bu parçalanmış durumu bu ülkenin ‘siyasal bakımdan irili ufaklı devletlere bölünmesinde’ başlıca etken olduğu gibi kültürel gelişimi üzerinde de etkili olmuştur. Yunanistan coğrafyası yerel bağımsızlıkların kolayca sürdürülebildiği bir yapıdaydı. Hellenler M.Ö. 8. yy.’ın ortalarında yeni bir denizaşırı iskân etkinliğine girişmişlerdir. Bu yeni kolonizasyon hareketinin nedenlerinin başında Hellen toplumundaki hızlı nüfus artışından kaynaklanan beslenme ve geçim zorlukları, partiler arası çekişmelerin doğurduğu siyasal hoşnutsuzluklar ve bunun getirdiği siyasal nedenli göçlerin önemli rolü olmuştur. Bütün bunların sonucunda Eskiçağ tarihi literatürüne ‘Büyük Kolonizasyon Dönemi’ olarak geçen Ege, Marmara, Akdeniz ve Karadeniz kıyılarında çok sayıda koloninin kurulduğu, M.Ö. 750–550 yılları arasına ilişkin 200 yıllık bir süreç başlamıştır. En büyük koloni bölgesini Güney İtalya ve Sicilya’daki ‘Büyük Hellas’ (=Megale Hellas) oluşturuyordu. Koloni kuran merkezlerin başında ise, Batı Anadolu’daki İon kentleri (özellikle Miletos ve Phokaia) geliyordu. Gerek Akdeniz ve gerekse Karadeniz’in etrafı kolonilerle çevrilmiş ve Hellenler buralara, Eflatun’un dediği gibi, bir havuzun etrafında oturan kurbağalar gibi yerleşmişlerdir.

Anahtar Kelimeler:

Colonies in Ancient Greece (Hellen) and their properties
2016
Yazar:  
Özet:

This study focuses on the effectiveness of building colonies as a special process, as a result of extensive spread and experience, in the wide geographical areas of ancient Hellenic culture and civilization. The first groups to Hellas (Greece) were the Akhars (Myken) Greeks of Indian-European origin, who occupied the region and founded the Akha Confederation. Hellas covered the western Anatolian coastline and the Grit Island. The minds of M. In the second half of the 2nd thousand they spread their cultural and commercial influences.With the cleansing of the Akhalar by the Dors, a widespread political authority gap was formed in the region, and the Dors and other Hellenic lengths (Aiols, Ions) have migrated to different places of the Egean geography on this appropriate historical ground. The geography in which the Hellenes lived was divided by mountains and valleys, placed the coasts deep and surrounded by Gulf. This situation has prevented the integration of Hellen around a national political authority by putting local disintegration in the forefront. As a result, Hellen’s division (partisanism) has been embraced in its “city-state” which is called “polis”, its own geographical boundaries, political institutions and laws. This geographically divided situation in Greece has also influenced its cultural development as a key factor in the country’s ‘politically divided into small states’. Greece’s geography was in a structure where local independence was easily sustainable. The Hellenes M. and 8. YY .In the midst of the sea, they entered a new offshore scan. The main causes of this new colonization movement were the nutrition and survival difficulties arising from the rapid growth of the population in the Hellenic society, the political disadvantages arising from inter-party disputes and the important role of political-caused migrations arising from it. As a result of all this, the ancient history literature passed as the 'Great Colonization Period'; in which many colonies were established on the coast of the Ege, Marmara, the Mediterranean and the Black Sea, BC. A 200-year period between 750 and 550 years has begun. The largest colonial area was the Great Hellas in Southern Italy and Sicily. At the beginning of the founding centers of the colony, the Ion cities in Western Anatolia (especially Miletos and Phokaia) came. Necessary Mediterranean and Necessary Black Sea were surrounded by colonies, and the Hellenis settled here, as Eflatun said, like the turtles sitting around a swimming pool.

Anahtar Kelimeler:

0
2016
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Folklor/Edebiyat

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 984
Atıf : 2.405
2023 Impact/Etki : 0.17
Folklor/Edebiyat