Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 41
 İndirme 15
RAS TEKNİĞİNİN ARAÇ DEĞİŞKENLERLE GÜÇLENDİRİŞMESİ TÜRKİYE EKONOMİSİ İÇİN BİR UYGULAMA
1999
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sektörler arası girdi-çıktr tablolarmm güncelleştirilnıesinde RAS tekniği, tam kapsamlı çalışşmalara kıyasla daha az zaman alan ve düşük maliyetli bir yoldur. Türk ekonomisinin 1979, 1985 ve 1990 girdi-çıktı matrislerine dayanılarak elde edilen bulgular, RAS tekniğinin sektörel üretimler için isabetli sonuçlar verdiğini gostermiştir. Diğer yandan RAS ile elde edilen girdi-çıktı katsayıları gersek katsayılara göre ortalama %56—88 oranlarında sapmalar içermişmiştir. Katsayıları güçlendirmek amacıyla RAS tekniği 'araç edğişkenler’ (instrumentalvariables) stokastik yaklaşımıyla tekrar ele alınmıştır. Bu yaklaşımla girdi-çıktı matrislerinin sıra ve sütunlarını uyarlayan  ikame  ve fabrikasyon      faktörleri  ile  tiirn  katsayıların göreli güvenirlilik düzeyler  hesaplanabilmiş  ve    böylece  hangi girdi-yıktı katsayılarının zayıf        veya   güvensiz  olduğu    belirlenmiştir.  Asimtotik varyanslarına göre belirlenen zayıf katsayılarm 'yerine bunların dışsal tahminleri kullanıldığında RAS katsayılarının performansı anlamlı şekilde artmıştır. Yol açtığı hata paylarına karşılık sağladığı önemli zaman ve kaynak tasarrufu dikkate almdığmda, RAS araç-değişkenler yaklaşımı girdi-çıktı tablolarının güncelleştirilmesinde kullanılmaya deger alternatif bir teknik olarak  düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 414
Atıf : 404
2023 Impact/Etki : 0.082
Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi