Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 59
 İndirme 25
ÇALIŞANLARIN İŞ BULMA KANALLARINA GÖRE PROFİLİNİ TESPİT ETMEYE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA
2016
Dergi:  
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnsan, işletmeler içinönemli üretim fakt.rüdür. İşletmeler için personel seçme sürecinin etkinliği örgütsel performansla doğrudan ilişkidir. İnsan Kaynakları Yönetimi literatüründe işe alma ile ilgili bilgi ve yayınlara sıklıkla rastlanmakla birlikte çalışanlar açısından aktif bir durum olan işe girme konusunda pek yayın bulunmamaktadır. Bu nedenle araştırmanın temel amacı, çalışanların iş bulma kanallarına göre demografik ve çalışma ile ilgili değişkenlerinin profilini tespit etmek olarak belirlenmiştir. İzmit/Kocaeli'ndeki 85 işletmedeki 684 beyaz yakalı çalışandan elde edilen verilere göre profil tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan beyaz yakalı çalışanların % 2,8'i İş-Kur, % 4,7'si Staj sonrası, % 8,2'si Özel istihdam bürosu, % 9,5'i Akraba çevresi, % 18,5'i İş Teklifi, % 24,2'si İş ilanına başvuru ve % 32,1'i ise Arkadaş/tanıdık çevresi kanalıyla çalıştıkları işe girdiklerini ifade etmişlerdir. Arkadaş/tanıdık ve akraba çevresi kanalıyla işe girenlerin toplamı % 42,6'lık oranı oluşturması sosyal ağların-ilişkilerin etkisini ve önemini açığa çıkarmaktadır. Bununla birlikte arkadaş/tanıdık çevresi kanalıyla işe giren çalışanlardüşük gelir seviyesine ve pozisyona sahiptirler. İş teklifiyle işe başlayan çalışanlar, arkadaş/tanıdık çevresi kanalıyla işe girenlere göre ortalama % 55,83 daha fazla gelir elde etmekte ve daha ziyade yönetici pozisyonunda çalışmaktadırlar. Sonuç olarak, iş bulma kanallarına göre çalışanların yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim, kıdem, pozisyon, iş değiştirme niyeti değişkenleri farklılık göstermektedir. Sosyal ilişkiler, işletmelerin personel seçme ve işe alma süre.lerinde önemli etkiye sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi