Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 24
 Görüntüleme 85
 İndirme 30
Bireylerin Spor Yapma Durumlarıyla, Benlik Saygıları ve Mutluluk Düzeyleri Arasındaki İlişkisinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bireylerin mutlu olmaları sonucunda, kendileri ile barışık olmaları ve dolayısı ile bu bireylerin kendilerini beğenmeleri arasındaki bağlantı sıkça araştırmalara konu olarak literatürde yerini almaktadır. Birçok çalışmada belirtildiği üzere mutluluk hormonu olan serotonin salınımını hızlandıran etkenlerden biri egzersizdir. Egzersizin yani sporun serotonin salınımı vasıtasıyla bireylerin kendini mutlu hissetmesi, kendini beğenme yani benlik saygıları ile arasındaki ilişkinin açığa çıkarılması, sporun insan psikolojisine olumlu katkısının vurgulanması açısından önem taşımaktadır. Araştırmamız, bireylerin spor yapma durumlarıyla benlik saygıları ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, 2018 yılı Ekim ve Kasım ayları arasında sosyal medya üzerinden ‘‘Google form üzerinden online anket şeklinde hazırladığımız anketi online link olarak’’ dağıtılarak cevap kabul edilen ankete, 238’i spor yapan, 282’si spor yapmayan olmak üzere toplamda 520 kişi katılım sağlanmıştır. Verilerin toplanmasında kullanılan anket formunun tasarımında 5’i olumlu ve 5’i olumsuz ifadelerden oluşan 10 ifadeli Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği Kısa Formu (RBSÖ-KF) ve toplam 6 ifadeden oluşan Mutluluk Ölçeği (MUÖ) kullanılmıştır. Mutluluk ölçeği tek faktör olarak ölçülürken, Rosenberg benlik saygısı ölçeği olumlu ifadelerden oluşan, olumsuz ifadelerden oluşan ve tüm ifadeleri içeren 3 farklı ölçek ortalaması ile ölçülmüştür. İstatistiksel analiz uygulaması olan SPSS ile gerçekleştirilen analizler sonucunda, örneklemi oluşturan bireylerin: medeni durumu, spor yapma durumu, spor yapma süreleri, sporda profesyonellik düzeyleriyle benlik saygısı ve mutluluk düzeylerinin her ikisi arasında yaş aralığı ve gelir düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında eğitim seviyeleri ve çalışma durumları ile benlik saygısını ölçen olumsuz ifadeler ile toplam benlik saygısı düzeyleri arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgular sonucunda, bireylerin benlik saygısı ve mutluluk düzeylerinin, spor yapan bireylerde spor yapmayanlara göre daha yüksek olduğu ve dolayısıyla sporun bireylere benlik saygısı ve mutluluk düzeyleri üzerinden psikolojilerine olumlu katkılar yaptığı söylenebilmektedir.      

Anahtar Kelimeler:

Examination of the relationship between individuals with sports conditions, self-esteem and happiness levels
2019
Yazar:  
Özet:

As a result of individuals being happy, being peaceful with themselves, and therefore the connection between these individuals and what they like, often takes place in literature as a subject of research. One of the factors that accelerate the release of serotonin, the happiness hormone, as shown in many studies, is exercise. Exercise, i.e. the release of serotonin of sport, is important for individuals to feel happy, to reveal the relationship between self-loving, i.e. self-respect, to emphasize the positive contribution of sport to human psychology. Our research was conducted with the aim of studying the relationship between individuals’ conditions of sporting; self-esteem and levels of happiness. For this purpose, the survey, which was accepted by distributing the "Google form online survey in the form of an online link" via social media between October and November 2018, has received a total of 520 participants, including 238 who do sports, 282 who do not do sports. In the design of the survey form used in the collection of data, 5 positive and 5 negative expressions consisting of 10 expressions Rosenberg Self-respect Measurement Short Form (RBSÖ-KF) and a total of 6 expressions of happiness Measurement (MUÖ) were used. While the happiness scale is measured as a single factor, the Rosenberg self-respect scale is measured by three different scale average consisting of positive expressions, negative expressions and all expressions. The analysis of the SPSS, the statistical analysis application, found that the individuals who make the sample had a meaningful relationship between both: civil status, sporting status, sporting time, professional level of self-respect and happiness; age range and income level and self-respect level; educational level and work status and negative expressions measuring self-respect and total self-respect level. The findings suggest that individuals’ self-respect and happiness levels are higher than those who do not do sports in individuals who do sports, and therefore the sport contributes positively to individuals through self-respect and happiness levels to their psychology.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.824
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi