User Guide
Why can I only view 3 results?
You can also view all results when you are connected from the network of member institutions only. For non-member institutions, we are opening a 1-month free trial version if institution officials apply.
So many results that aren't mine?
References in many bibliographies are sometimes referred to as "Surname, I", so the citations of academics whose Surname and initials are the same may occasionally interfere. This problem is often the case with citation indexes all over the world.
How can I see only citations to my article?
After searching the name of your article, you can see the references to the article you selected as soon as you click on the details section.
  Citation Number 2
 Views 86
 Downloands 40
MEDYANIN CİNSİYETÇİ SÖYLEMİNDE ANOMİK VE DİKOTOMİK UNSURLAR: AYŞEGÜL TERZİ ÖRNEĞİ
2018
Journal:  
Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi
Author:  
Abstract:

Şiddet, vahşet veya işkence gibi davranış ve eylemler şüphesiz toplumsal bir sorun olarak gündelik yaşam pratiğinin adeta ayrılmaz bir parçası haline gelmiş durumdadır. Birçok parametrenin etken olduğu bu sosyal sorunda medya dahlinin ayrı konumlandırması gerekir. Zira her yeni güne yeni bir kadın cinayeti haberi ile uyanmanın neredeyse mümkün olmadığı ülkemizde kadına uygulanan şiddetin medyada yansıtılış şekli ve kadının konumlandırılış biçimi dikkat çekmektedir. Dolaysıyla medyanın takındığı bu tavır ‘cinsiyet ayrımcılığı’, ‘şiddet’ gibi algılarının oluşması ve şekillenmesi açısından da oldukça önem arz etmektedir. Ayşegül Terzi vakası da bu kategorideki haberlere örnek teşkil edebilecek türdendir. Söz konusu olay, İstanbul/Maslak’ta bayramın birinci günü, (16.09.2016 tarihinde) 23 yaşındaki Ayşegül Tezi isimli bir hemşirenin şort giymesi nedeniyle, tanımadığı bir erkek tarafından otobüste saldırıya uğraması ile medyaya yansımış ve uzun bir süre gündemde kalmıştı. Bu araştırmada şiddet ve ayrımcılık kıskacındaki kadının medyada temsili bahse konu olan bu örneklem üzerinden incelenmiş ve kadına uygulanan şiddet vakaları yazılı medya özelinde irdelenmeye çalışılmıştır. Araştırma, Ayşegül Terzi olayının olduğu gün ve müteakip haftayı kapsayan 16–22 Eylül 2016 tarihleri aralığı ile farklı yayın politikalarına ve ideolojilere sahip 3 gazete (Sabah, Milliyet, Cumhuriyet) ve 3 internet sitesi (Bianet, Mynet, Yeni Akit) ile sınırlandırılmıştır. Bu bağlamda Ayşegül Terzi vakası esas alınmakla birlikte, kadına uygulanan diğer şiddet haberleri de araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Çalışma, 16 – 22 Eylül 2016 tarihleri aralığında örnekleme dâhil edilen gazete ve internet sitesi haberlerinden derlenen 30 haberin içerik analiz yöntemi ile irdelenmesi marifetiyle yürütülmüştür. Belirlenen zaman aralığında, söz konusu gazete ve internet sitesi haberlerinde, kadına uygulanan şiddet haberlerinin 30’undan 20’sinin Ayşegül Terzi vakasına ilişkin haberler olduğu belirlenmiş ve haberin veriliş şekli ile yankı uyandırılmaya çalışıldığı görülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilenönemli bulgu ise, Ayşegül Terzi vakasının (haber değeri dışında) kadının ayrımcılığa uğraması ve bir haber metası olarak görülmesidir. Zira farklı yayın politikalarına sahip gazete ve internet sitesi haberleri bahse konu olan şiddeti habere dönüştürürken dikkat çeken bir farklılık ortaya koyamadıkları gibi haberleri toplumsal değil, bireysel vaka boyutuyla aktarmış ve kadına uygulanan şiddeti sıradanlaştırmışlardır

Keywords:

Citation Owners
Attention!
To view citations of publications, you must access Sobiad from a Member University Network. You can contact the Library and Documentation Department for our institution to become a member of Sobiad.
Off-Campus Access
If you are affiliated with a Sobiad Subscriber organization, you can use Login Panel for external access. You can easily sign up and log in with your corporate e-mail address.
Similar Articles












Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi

Field :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Journal Type :   Ulusal

Metrics
Article : 213
Cite : 860
2023 Impact : 0.13
Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Araştırmaları Dergisi