Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 65
 İndirme 19
SOSYAL AĞ SİTELERİNDE YER ALAN HABERLERİN İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ TARAFINDAN ALGILANMASI VE DEĞERLENDİRMESİNE YÖNELİK BİR ÇALIŞMA
2019
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Günümüze damga vuran ve çağımızın vazgeçilmez mecrası olan sosyal medya beraberinde “post-truth (gerçek ötesi)” kavramını getirmiştir. Sosyal mecralar sayesinde insanın bilgiye kolaylıkla ulaşımı ve bilginin hızlı bir şekilde dağılımı gerçekleşirken öte yandan sosyal ağ sitelerinde gerçek olmayan bilgilerin de bir virüs gibi yayılması söz konusudur. Sosyal ağ sitelerinden hızlıca yayılan gerçek dışı bilgiler kaynağı sorgulanmadan geniş kitlelerce kabul edilebilmektedir. Gerçek haber olarak algılanan bu bilgiler sosyal ağlar sayesinde binlerce beğeni ve yorum alabilmektedir. Bu çalışmanın amacı post-truth (gerçek ötesi) kavramından hareketle, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde eğitim alan öğrencilerin sosyal mecralarda yer alan gerçek haberleri, kişisel duygu ve inanışlardan oluşan ve gerçeklikten uzak olarak hazırlanmış post-truth (gerçek ötesi) haberleri nasıl ayrıştırdığını sosyal medyada haber paylaşıp paylaşmadıkları, eğer paylaşıyorlarsa paylaşımlarında neyi amaçladıklarını, sosyal medya kullanıcı olarak sosyal mecralarda paylaşılan yalan ve uydurma içerikleri nasıl değerlendirdiklerini, sosyal mecralardaki bir haberin doğruluğunu tahlil ederken hangi yöntemleri kullandıklarını ve kendi haber paylaşımlarını nasıl şekillendirdiklerini, en çok hangi mecrayı haber alma/ bilgi edinme konusunda güvenilir buldukları ve daha güvenilir algıladıkları gibi birtakım algı ve düşünceleri ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği uygulanmıştır. Ayrıca araştırma amaçlarına yönelik en uygun olarak örnekleme belirlenen amaçlı örnekleme yönteminlerinden benzeşik örneklemesi kullanılmıştır ve iletişim fakültesinde eğitim gören ve sosyal mecraları aktif olarak kullanan 12 öğrenci örnekleme dahil edilmiştir. Araştırma sonucunda görüşmeciler haber edinme ve gündemi takip etmede Twitter’ı en güvenilir mecra olarak değerlendirmiştir. Çalışma da görüşmeciler kaynak güvenirliliğinin önemi vurgulamış ve sosyal medya platformlarında haber paylaşımından kaçındıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca görüşmeciler sosyal medyada yer alan haberleri güvenli olarak algılayabilmeleri için haberlerin objektif ve kaynağın bilinir olmasının önemli olduğunu düşünmektedir. Çalışmanın bir bulgusu da iletişim fakültesinde öğrenim gören görüşmecilerin sosyal medya platformlarına güvenmedikleri fakat yine de etkin olarak kullandıklarıdır.

Anahtar Kelimeler:

Social networking sites of the Communications Faculty is a way to evaluate and evaluate students on behalf of the public
2019
Yazar:  
Özet:

The social media, which is the mark to today and the indispensable mechanism of our time, has brought the concept of "post-truth (out of reality)" together. Through social media, people can easily communicate to information and the rapid distribution of information occurs, while on the other hand, the dissemination of non-real information on social networks is also a virus. The source of unreal information that spread quickly from social networks can be accepted by large public without questioning. This information, which is perceived as real news, can receive thousands of likes and comments through social networks. The purpose of this study is to move from the post-truth (out-real) concept, the students who are taught at the Faculty of Communication Sciences of the University of Anadolu are to share the news on social media, how they share the real news in social media, how they use the real news in social media, how they share the personal feelings and beliefs and how they share the post-truth (out-real) news prepared away from reality, how they share the news in social media, what they aim in their sharing, how they evaluate the false and fake content shared in social media as a social media user, how they use the methods to evaluate the truth of a news in social media and how they form their own news sharing, how they find the information more reliable and more reliable.In this context, the research methods of qualitative research have been applied semi-constructed interview technique.Similar sampling methods were also used for research purposes as suitable for sampling, and 12 students who were trained in the communication faculty and actively used social mechanisms were included in the sampling.According to the research, intervievers have regarded Twitter as a reliable agent in receiving news and following the agenda.The study also emphasized the importance of resource reliability and stated that they were avoided from sharing news on social media platforms.Interviews also believe that it is important that the news is objective and the source is known in order to be able to detect the news on social media safely.One conclusion of the study is that interlocutors studying at the communication faculty do not trust social media platforms but still use them effectively.

Anahtar Kelimeler:

A Study On The Perception and Evaluation Of The News In The Social Network Sites By The Students Of The Faculty Of Communication
2019
Yazar:  
Özet:

Social media, which is the indispensable medium of our era, has brought with it the post-truth concept. Thanks to social channels, people can easily access information and disseminate information quickly, while on the other hand, unreal information is spread on social networking sites like a virus. The source of unreal information rapidly spreading through social networking sites can be accepted by the masses without question. This information, perceived as real news, can receive thousands of likes and comments through social networks. The aim of this study is to understand how post-truth students differentiate between the real news in the social media, the post-truth news, which are composed of personal feelings and beliefs, and are prepared as far from reality. Whether they share news on social media, what they are aiming at sharing if they share, how they evaluate the lying and fabricated contents shared on social media as a social media user, what methods they use to analyze the accuracy of a news in social media and how to shape their own news shares. It is aimed to put forward some perceptions and thoughts as they find reliable and more reliable in obtaining information. In this context, semi-structured interview technique, one of the qualitative research methods, was applied. In addition, one of the purposeful sampling methods, which is the most appropriate sampling for research purposes, was used and 12 students who were studying at the Faculty of Communication and actively using social media were included in the sample. As a result of the research, the interviewers evaluated Twitter as the most reliable channel for acquiring news and following the agenda. In the study, the interviewees emphasized the importance of resource reliability and stated that they avoided sharing news on social media platforms. In addition, the interviewees think that it is important that the news is objective and the source is known so that they can perceive the news on social media as safe. Another finding of the study is that the interviewees in the faculty of communication do not trust social media platforms but still use them effectively.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 597
Atıf : 3.434
2023 Impact/Etki : 0.241
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi