Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 52
 İndirme 17
I. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde İkinci Grup
2019
Dergi:  
Gaziantep University Journal of Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Cumhuriyet tarihimizde Birinci Meclis olarak adlandırılan I. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi, yakın tarihimizin en anlamlı ve önemli heyetidir. Gerçekten de sonsuz bir çabayla Milli Mücadele gibi zorlu bir görevi başarmış olağanüstü bir meclistir. İçinde barındırdığı fikirler her toplumun gelişme sürecinde çektiği sancıları yansıtmaktadır. Farklı fikirler ve yöntemler Meclise renkli ve dinamik bir yapı kazandırmıştır. Birinci Mecliste Birinci ve İkinci Gruplar arasındaki mücadeleyi, laik cumhuriyet yanlısı ilericilerle, Osmanlı düzenini savunan saltanat yanlısı gericiler olarak nitelendirebiliriz. Birinci Grup iktidarı, İkinci Grup ise muhalefeti temsil etmiştir. Dolayısıyla Birinci Grup uygulayan İkinci Grup ise bu uygulamaları eleştiren taraf olmuştur. İkinci Grup savunduğu fikirler açısından sadece kendi dönemlerinin değil, Cumhuriyet Türkiye’sindeki pek çok siyasal çatışmanın kaynağı olmuştur. Böylece İkinci Grup kendinden sonraki siyasal gelişmelere de damgasını vurmuştur. Böylesine önemli bir rol oynayan İkinci Grup, bizi böyle bir çalışma yapmaya zorlamıştır. Amacımız İkinci Grubun kuruluşundan feshine kadar Meclis içinde üstlendiği görevi tüm açıklığıyla ortaya koymaktır. Bu çalışmada İkinci Grup, temsil ettiği fikirlerle, Meclis içindeki etkinliğiyle, siyasi gelişmelere yaptığı katkısıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Second Group In The First Turkish Grand National Assembly
2019
Yazar:  
Özet:

The First Turkish Grand National Assembly, called the First Parliament in the history of our Republic, is the most significant and important mission of our recent history. In fact, it is an extraordinary assembly that has achieved such a challenging task as the National Struggle with an endless effort. The ideas contained within each community reflect the pains they have experienced during the development process. Different ideas and methods gave the Parliament a colorful and dynamic structure. We can call the struggle between the First and Second Groups in the First Parliament as the pro-secular progressives and the reigners who defended the Ottoman order. The first group represented the power and the second group represented the opposition. Therefore, the First Group was the implementing side and the Second Group was a critic of these practices. The Second Group argued that in terms of their ideas, not just of their time, has also been the source of many political conflicts in the Republic of Turkey. Thus, the Second Group has marked the next political developments. The Second Group, which played such an important role, forced us to do such work. Our aim is to put forward the task undertaken by the Second Group until its dissolution. In this study, we try to evaluate the Second Group with the ideas it represents, its effectiveness within the Parliament and its contribution to the political developments. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gaziantep University Journal of Social Sciences

Alan :   Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.608
Atıf : 8.479
Gaziantep University Journal of Social Sciences