Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 79
 İndirme 27
MEHMET KAPLAN’IN ÇIĞIR’DAKİ HİKÂYELERİ / Mehmet Kaplan’s Stories In Çığır
2008
Dergi:  
Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ouml;ZET Mehmet Kaplan, Eski Tuuml;rk edebiyatı metinlerine dayalı lsquo;metin şerhirsquo; yerine lsquo;metin tahlilirsquo; metodunu uygulayarak Yeni Tuuml;rk edebiyatına analiz tekniğini kazandırmış ve uuml;zerinde ccedil;alıştığı şiir ve hikacirc;ye tahlilleriyle bir edebicirc; eserde lsquo;neyin anlatıldığınırsquo; değil lsquo;nasıl anlatıldığınırsquo; accedil;ıklama amacını guuml;tmuuml;ştuuml;r. lsquo;İnsanlar arasındaki anlaşmazlık ve ccedil;atışmarsquo;nın hikacirc;yede ouml;nemli bir yer tuttuğunu ifade eden Kaplanrsquo;ın, 1940rsquo;ta genccedil;lik yıllarında yazdığı ve douml;nemin ouml;nde gelen suuml;reli yayınlarından Ccedil;ığırrsquo;da yayımladığı hikacirc;yelerinde bu duuml;şuuml;ncenin etkileri de gouml;ruuml;luuml;r. O, hikacirc;yede lsquo;genelrsquo; değil lsquo;ouml;zelrsquo; insanın anlatıldığı duuml;şuuml;ncesindedir ve kendi hikacirc;yelerinde de bir psikolog, bir sosyolog, bir filozof ve hatta insanı onlardan daha iyi anladığına inandığı bir hikacirc;yeci gouml;zuuml;yle ldquo;basitrdquo; insanın ldquo;zenginrdquo; ve ldquo;renklirdquo; duuml;nyasını gouml;zler ouml;nuuml;ne sermiştir. Bu makalede bir edebiyat eleştirmeni kimliğiyle tanınan Mehmet Kaplanrsquo;ın hikacirc;yeci youml;nuuml; ldquo;metin tahlilirdquo; youml;ntemiyle ortaya konmaya ccedil;alışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Mehmet Kaplan, Ccedil;ığır Dergisi, metin tahlili, hikacirc;ye nbsp; ABSTRACT Mehmet Kaplan added an analysis technique by applying the ldquo;text analysisrdquo; to New Turkish literature instead of the ldquo;text explanationrdquo; method based on Old Turkish literature. By studying on the analyses of poems and stories, he aimed to provide an explanation about how it is told instead of what it is told in a literature work. Kaplan stated that disagreements and conflicts between people has an important place in a story. The effects of his ideas could be seen in his stories wrote in 1940 when he was young and which was published on Ccedil;iğir, one of the major periodicals in its time. He thought that ldquo;specialrdquo; instead of ldquo;ordinaryrdquo; person was told in a story and in his stories he exhibited the ldquo;richrdquo; and ldquo;colorfulrdquo; world of the ldquo;simplerdquo; person from the eye of a story-teller who understand the human better than a psychologist, a sociologist and a philosopher. In this article, Mehmet Kaplan, who was well-known with the identity of a literature critic was introduced with his story writer identity using the method ldquo;text analysisrdquo;. Keywords: Mehmet Kaplan, Journal of Ccedil;iğir, text analysis, story.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi