Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Simüle Edilmiş Kuraklık Stresi Altında Lotus corniculatus L.'nin Çimlenme ve Fide Özellikleri
2023
Dergi:  
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kuraklık, dünyadaki tarım alanlarında yem bitkileri de dahil olmak üzere birçok üründe tarımsal üretimi ve verimi azaltan önemli bir abiyotik stres faktörüdür. Lotus corniculatus L., orta derecede kuraklığı tolere edebilen, tarımsal açıdan çok önemli bir çok yıllık baklagil yem bitkisidir. Bununla birlikte, L. corniculatus'un kuraklığa verdiği tepkileri belirlemeye yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu nedenle bu çalışma, L. corniculatus'un farklı PEG6000 kaynaklı kuraklık uygulamalarında in vitro koşullarda tohum çimlenmesi ve erken fide büyüme özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bunu yapmak için L. corniculatus (cv. 'AC Langille') tohumları, 14 gün boyunca %0, %4 ve %8 (w/v) PEG6000 içeren MS (Murashige ve Skoog/Gamborg) ortamına ekilmiştir. Bu çalışmada çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, çimlenme oranı indeksi (çimlenme hızı), sürgün ve kök uzunluğu, kök sürgün uzunluğu oranı, sürgün ve kök yaş ağırlığı, sürgün ve kök kuru ağırlığı, sürgün ve kök kuru madde oranı, kök sürgün kuru madde oranı, sürgün ve kök su içeriği ve fide canlılık indeksi parametreleri ölçülmüştür. Sonuçlar, artan kuraklık seviyelerinin, kısalan ortalama çimlenme süresi (özellikle %4 PEG6000 uygulamasında) ve daha yüksek sürgün ve kök kuru madde oranı (özellikle, %8 PEG6000 uygulamasında) dışında çimlenme ve fide büyüme parametrelerinde genel olarak önemli bir azalmaya yol açtığını göstermiştir. Kök ve sürgün organlarının gelişimini gösteren uzunluk, yaş ve kuru ağırlık, kuru madde oranı ve su içeriği gibi önemli büyüme parametreleri birlikte değerlendirildiğinde, kökün kuraklık stresinden daha yüksek oranda olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Bu verilere dayanarak, L. corniculatus'un %8 PEG6000 uygulaması ile oluşturulan ozmotik potansiyeldeki (-1.03 bar) kuraklık stresi altında yüksek verim kaybına uğrayacağı sonucuna varılabilir.

Anahtar Kelimeler:

Germination and Seedling Properties Of Lotus Corniculatus L. Under Simulated Drought Stress
2023
Yazar:  
Özet:

Drought is an important abiotic stress factor that reduces agricultural production and yield in many crops, including forage crops, in agricultural areas around the world. Lotus corniculatus L. is the agriculturally crucial perennial legume forage crop that can tolerate moderate drought. However, studies to determine the responses of L. corniculatus to drought are limited. Therefore, this study was carried out to determine the seed germination and early seedling growth properties of L. corniculatus at different PEG6000 induced-drought treatments under in vitro conditions. In order to do this, L. corniculatus (cv. ‘AC Langille’) seeds were planted in MS (Murashige and Skoog/Gamborg) medium containing 0%, 4%, and 8% (w/v) PEG6000 for 14 days. In this study, germination percentage, mean germination time, germination rate index (speed of germination), shoot and root length, root to shoot length ratio, shoot and root fresh weight, shoot and root dry weight, shoot and root dry matter ratio, root shoot dry matter ratio, shoot and root water content and seedling vigor index parameters were measured. Our results showed that increasing drought levels resulted in an overall significant reduction in germination and seedling growth parameters except shortened mean germination time (especially, 4% PEG6000 treatment) and increased shoot and root dry matter ratio at higher (especially, 8% PEG6000 treatment) drought levels. When important growth parameters such as length, fresh and dry weight, dry matter ratio and water content, which show the development of root and shoot organs, are evaluated together, it has been determined that the root is negatively affected by drought stress at a higher rate. Based on these data, it can be concluded that the L. corniculatus will suffer a high yield loss under the drought stress at the osmotic potential (-1.03 bar) created by 8% PEG6000 treatment.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 812
Atıf : 3.748
2023 Impact/Etki : 0.536
Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi