Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
 İndirme 2
Yoğun Bakım Hastalarında Ağrı Tedavisi ve Rejyonel Analjezi Uygulamaları: Bir Anket Çalışması
2022
Dergi:  
Türk Yoğun Bakım Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda ülkemizde yoğun bakım ünitelerinde uygulanan ağrı tedavisi yöntemleri ve özellikle rejyonel analjezi uygulanma sıklığı ile rejyonel analjezi uygulamalarına ilişkin tutum ve yaklaşımların bir anket aracılığı ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız anket niteliğinde kesitsel bir araştırma olarak düzenlendi. Otuz bir soru içeren web bazlı anket, yoğun bakımda çalışan uzman hekimlere bilgisayar ortamında e-posta olarak gönderildi. Anket formu katılımcılara 4 hafta aralıklarla 4 defa iletildi. Dört ay içerisinde anketi doldurmamış kişi ankete katılmayı kabul etmemiş olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza yoğun bakım ünitelerinde çalışan toplam 130 uzman hekim katıldı. Katılımcılarımızın %45,4’ü yoğun bakımda analjezi için protokole sahip olduklarını belirtti. Ağrı tedavisi için en yüksek oranda opioidlerin, ardından sırasıyla non-steroid anti-enflamatuvar ilaçlar (NSAİ), diğer farmakolojik ajanlar ve rejyonel analjezi yöntemlerinin tercih edildiği belirlendi. Rejyonel analjezi yöntemi olarak en sık lumbal epidural, torakal epidural, periferik sinir blokları ve lokal infiltrasyonu tercih edilmiş, ancak uygun endikasyonu olan olgularda bile rejyonel analjezi yöntemlerinin tercih edilme oranlarının düşük olduğu dikkat çekmiştir. Rejyonel analjezi yöntemlerinin kullanımını engelleyen faktörler olgulardaki hemodinamik instabilite (%53,1), koagülasyon profili değişkenliği (%49,2) ve alternatif analjezi yöntemlerinin kullanımlarının daha kolay olması olarak bulundu (%44,6). Rejyonel analjezi yöntemlerinde, genel olarak komplikasyon görülme oranlarının da çok düşük olduğu görüldü. Sonuç: Yoğun bakım ünitelerinde en sık opioidler ve NSAİ’ler ağrı tedavisinde kullanılmaktadır. Katılımcı hekimlerin rejyonel analjezi yöntemlerinin hastalardaki olumlu etkilerine büyük bir oranda inandıklarını ifade etmelerine karşın, bu yöntemler yoğun bakım ünitelerinde çok düşük oranlarda kullanılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Pain Treatment and Regional Analysis Applications in Intensive Care Patients: A Survey Study
2022
Yazar:  
Özet:

Purpose: Our study aims to determine the methods of pain treatment applied in our country’s intensive care units and, in particular, the frequency of application of regional analgesics and the attitudes and approaches regarding regional analgesics. Tool and Method: Our study was organized as an interim research in the nature of the survey. The web-based survey, which contained thirty questions, was sent by e-mail to specialized physicians working in intensive care in a computer environment. The survey form was submitted to the participants 4 times in a week interval. The person who did not complete the survey within four months was considered not to participate in the survey. Results: A total of 130 specialized doctors working in the intensive care units participated in our work. 45.4% of our participants said they had a protocol for analgesics in intensive care. The highest rate of opioids for pain treatment was determined, then non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), other pharmacological agents and regional analgesic methods were preferred. As a regional analgesic method, the most frequently was preferred lumbal epidural, cervical epidural, peripheral nerve blocks and local infiltration, but even in cases with appropriate indications, it was noted that regional analgesic methods have low preference rates. Factors that prevent the use of regional analgesic methods found hemodynamic instability (53.1%), coagulation profile variation (49.2%) and easier use of alternative analgesic methods (44.6%). In regional analgesic methods, the rates of complications in general were also very low. The result: In intensive care units, opioids and NSAIDs are most commonly used in the treatment of pain. Although the participating doctors expressed their belief in the positive effects of regional analgesic methods on patients, these methods are used in very low rates in intensive care units.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Yoğun Bakım Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 131
Atıf : 9
Türk Yoğun Bakım Dergisi