Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalarında Dispnenin Yaşam Kalitesi ve Depresyona Etkisi
2019
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kronik obstruktif akciğer KOAH hastalarında dispnenin yaşam kalitesi ve depresyon üzerine etkisini incelemektir. Materyal Metod: Araştırma, Mustafa Kemal Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği’ne başvuran ve solunum rehabilitasyonu için fizyoterapiye yönlendirilen ve solunumla ilgili değerlendirme kayıtları arşivimizde olan hastalar dahil edilerek yapılmıştır. KOAH tanısı konulan, yaş ortalaması 65.55±11.77 olan 40 hasta 22 erkek, 18 kadın çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada demografik bilgiler kaydedilip, dispne şiddetini ölçen Modified Medical Research Council Dyspnea Scale, depresyon düzeyini değerlendiren Beck Depresyon Ölçeği, yaşam kalitesi düzeyini belirten Kısa Form-36 sonuçları analiz edilmiştir. Bulgular: Hastaların %22.5’inin grade I, %40’ ının grade II, %27.5’inin grade III, %10’unun grade IV düzeyinde dispne yaşadığı görülmüştür. KOAH düzeyleri açısından değerlendirildiğinde ise %30’unun ağır, %40’ının orta, %30’unun hafif olduğu bulunmuştur. Hastaların depresyon düzeyleri değerlendirildiğinde Beck Depresyon Ölçeği’ne göre %10’unun orta, %62,5’inin ağır düzeyde depresif olduğu görülmüştür. Hastaların dispne durumu ile yaşam kalitesi ve depresyon düzeyi arasında anlamlı fark olduğu belirlenmiştir p

Anahtar Kelimeler:

Chronic Obstructive Lung Patients: The Quality of Life and Effects of Dispneys on Depression
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The purpose of this study is to study the impact of dyspnoe on the quality of life and depression in chronic obstructive lungs in COPD patients. Materials Method: The research was carried out by incorporating patients who apply to the Breast Disease Clinic of the University of Mustafa Kemal Applied and Research Hospital and were directed to physiotherapy for respiratory rehabilitation and assessment records related to respiration in our archive. 40 patients with an average age of 65.55±11.77 were diagnosed with KOAH, 22 men and 18 women were included in the study. The study recorded demographic data and analyzed the results of the Modified Medical Research Council Dyspnea Scale, which measured the severity of dyspnea, the Beck Depression Scale, which assessed the level of depression, the Short Form-36, which indicated the level of quality of life. Results: 22,5% of patients experienced grade I, 40% of grade II, 27.5% of grade III, and 10% of grade IV dyspnea. When evaluated in terms of KOAH levels, 30% were heavy, 40% medium and 30% light. When assessed the depression levels of patients, 10 per cent of patients were middle and 62.5 per cent were severe depressed according to the Beck Depression Scale. There is a significant difference between the condition of dyspnoe and the quality of life and the level of depression in patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.204
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi