Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 7
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Olan ve Olmayan Ergenlerin Öz-Yeterlik İnançları, Anne ve Babalarının Ebeveynlik Öz-Yeterlik İnançları ve DEHB Belirtilerinin Karşılaştırılması
2020
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısı olan ve olmayan er­genlerin öz-yeterlik inançları, anne ve babalarının ebeveynlik öz-yeterlik inançları ve DEHB belirtileri­nin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Klinik örneklem DEHB tanısı olan, 14-17 yaş arasında 46 ergen ve 42’sinin ebeveyn­lerinden, kontrol grubu ise herhangi bir tanısı olmayan 43 ergen ve ebeveynlerinden oluşmaktadır. Ergen katılımcılar sosyo-demografik form ve Ergenlerde Yetkinlik Beklentisi Ölçeği›ni, ebeveynler ise Ebeveyn Yetkinlik Ölçeği, Wender Utah Derecelendirme Ölçeği ve Erişkin Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu Kendini Bildirim Envanteri’ni tamamlamıştır. Bulgular: Sonuç olarak DEHB tanısı olan ergenlerin, kontrol grubunda yer alan ergenlere kıyasla daha düşük genel ve akademik öz-yeterlik inanç puanlarına sahip olduğu bulunmuştur. DEHB ve kont­rol grubundaki kız ergenlerin öz-yeterlik inanç puanları ile anne ve babalarının ebeveynlik öz-yeterlik inanç puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu gösterilirken; DEHB ve kontrol grubun­daki erkek ergenler ile ebeveynlerinin ebeveynlik öz-yeterlik inanç puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Klinik örneklemdeki anneler ve babaların ebeveynlik öz-yeterlik inanç puanları, kont­rol grubundakilere göre anlamlı düzeyde düşük çıkmıştır. Son olarak DEHB tanısı olan ergene sahip anne ve babaların, tanısı olmayanlara göre yetişkin DEHB belirtilerini daha çok gösterdiği, çocukluk dönemi DEHB belirtileri açısından ise babalar arasında anlamlı farklılık saptanırken, iki grubun annele­ri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı bildirilmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, DEHB tanısı olan ve olmayan ergenlerin öz-yeterlik inançları ile anne ve babalarının ebeveynlik öz-yeterlik inançlarını birlikte ele alması açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Attention Deficiency Hyperactivity Disorder Diagnosed and Non-Diagnosed Adolescents' Self-Capacity Faiths, Parental Self-Capacity Faiths of Parents and Symptoms of ADHD
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study aims to compare the self-sufficiency beliefs of adolescents with and not diagnosed attention deficiency hyperactivity disorder (DEHB), the parental self-sufficiency beliefs of their parents and the symptoms of ADHD. The clinical sampling consists of 46 adolescents and 42 parents between the ages of 14 and 17 with a diagnosis of ADHD, while the control group consists of 43 adolescents and parents without any diagnosis. Adolescent participants have completed the socio-demographic form and the Adolescent Qualification Expectation Scale, while the parents have completed the Parental Qualification Scale, Wender Utah Rating Scale and Adult Attention Deficiency Hyperactivity Disorder Self-Info. Results: As a result, ADHD-diagnosed adolescents have lower overall and academic self-sufficiency beliefs than those in the control group. In the ADHD and the control group, there is a positive relationship between the self-sufficiency beliefs and the parental self-sufficiency beliefs of the parents; in the ADHD and the control group, there is no meaningful relationship between the parental self-sufficiency beliefs and the parental self-sufficiency beliefs of the parents. In the clinical sampling, the parent self-sufficiency beliefs of mothers and fathers have been significantly lower than those in the control group. For example, if a child is diagnosed with ADHD, the parents with ergene are more likely to show ADHD symptoms than those who are not diagnosed, and if the childhood is diagnosed with ADHD symptoms, there is no significant difference between the parents, the two groups are not diagnosed with ADHD symptoms. Results: The results of this study are of importance in the sense that ADHD-diagnosed and non-ADHD-diagnosed adolescents are able to deal together with self-sufficiency beliefs and their parents and parents with parental self-sufficiency beliefs.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 983
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi