Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 14
Fibromiyalji Sendromlu Hastalarda Huzursuz Bacak Sendromu Sıklığı ve İlişkili Faktörler
2022
Dergi:  
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada, Fibromiyalji sendromu (FMS) tanılı hastalarda huzursuz bacak sendromu (HBS) görülme sıklığının ve HBS'nin, FMS hastalık şiddetine, ağrı skoruna, uyku kalitesine, hastanın anksiyete ve depresyon durumuna ve yaşam kalitesine olan etkilerinin saptanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya FMS tanısı almış 100 hasta dâhil edildi. Hastaların demografik özellikleri kaydedildi. Vizüel analog skala (VAS) ile ağrı şiddeti ve Fibromiyalji etki sorgulaması (FES) ile hastalık etki düzeyi belirlendi. Yaşam kalitesi Short Form-36 (SF-36) ile, anksiyete ve depresyon düzeyi Beck anksiyete ve depresyon ölçekleri ile ve uyku kalitesi Pittsburgh uyku kalitesi indeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. Hastalar HBS açısından değerlendirildi ve HBS tanı kriterlerini karşılayanlara Uluslararası HBS çalışma grubu hastalık şiddet ölçeği uygulanarak hastalık şiddeti belirlendi. Bulgular: HBS görülme sıklığı %62 olarak saptandı. FMS hastalarında HBS’nin hastalık seyrine etkisini incelediğimizde FES skoru, PUKİ skoru, depresyon ve anksiyete puanları HBS olan grupta HBS olmayanlara kıyasla daha yüksek olsa da fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Yaşam kalitesi açısından değerlendirildiğinde, fiziksel fonksiyon dışında istatistiksel anlamlı bir fark saptanmadı. Fiziksel fonksiyon HBS olmayan grupta belirgin daha iyi bulundu (p=0,033). Son olarak FMS’de HBS gelişiminin olası risk faktörlerini demografik özellikler açısından incelediğimizde HBS olan hasta grubunun yaş ortalamasının (46,4±10,1) HBS olmayan gruba göre (43±10,5) daha yüksek olduğunu saptadık, ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,065). Sonuç: FMS yaşam kalitesi, emosyonel durum ve uyku üzerinde olumsuz etkileri olan kronik bir hastalıktır. FMS ve HBS birlikteliği sık görülmekle beraber, FMS’ye HBS eşlik etmesi ağrı düzeyi, FMS şiddeti, uyku kalitesi ve depresyon üzerine ek bir olumsuz etki göstermemektedir.

Anahtar Kelimeler:

0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 163
Atıf : 10
Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilimleri Dergisi