Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 2
Previabl membran rüptürünün maternal ve perinatal sonuçları
2023
Dergi:  
Ege Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Fetal viabilite öncesinde membran rüptürü meydana gelen olguların maternal ve perinatal sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Mart 2020 ile Mart 2022 tarihleri arasında, gebelik haftası 14+0 ile 22+0 arasında olan ve membran rüptürü tanısı konulan gebeler dahil edildi. Olguların maternal ve perinatal sonuçları gebeliğin yönetim şekline göre demografik ve klinik özellikler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 42 olgu dahil edildi. Bu 42 olgudan 12/42 (%28,6) tanesi gebeliğinin terminasyonunu isterken, 30/42 (%71,4 ) olgu bekleme yönetimini tercih etmiştir. Bekleme yönetimini tercih eden 30 olgudan 19’unda spontan düşük meydana gelirken, 11 olguda canlı doğum gerçekleşmiştir. Yenidoğan döneminde altı bebek öldü ve genel neonatal sağ kalım % 45,5 (5/11) idi. Bekleme yönetimi ile spontan düşük olguları karşılaştırıldığında membran rüptürün meydana geldiği gebelik haftası (p>0.001), spontan düşük/doğumun gerçekleştiği gebelik haftası (p>0.001) ve latent süresi (p>0.001) açısından anlamlı fark saptandı. Sonuç: Viabilite öncesi gebeliklerde meydana gelen membran rüptürü, hastaları ve klinisyenleri, bekleme yönetimini seçme veya gebeliği sonlandırma konusunda zorlu bir karar verme süreci ile karşı karşıya bırakır. Bekleme yönetimini tercih eden olgulardaki nihai amaç olan neonatal sağkalım oranları ise çok düşüktür

Anahtar Kelimeler:

The Maternal and Perinatal Outcomes Of Previable Rupture Of Membranes
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: To evaluate the maternal and perinatal outcomes of cases with rupture of membranes before fetal viability. Materials and Methods: Between March 2020 and March 2022, pregnant women with a gestational age between 14+0 and 22+0, who diagnosed with rupture of membranes were included in the study. Maternal and perinatal outcomes of the cases were compared in terms of demographic and clinical characteristics according to the management type of pregnancy. Results: 42 cases were included in the study. 12/42 (28.6%) of these cases have wanted the termination of their pregnancy, 30/42 (71.4%) cases have preferred the expectant management. Spontaneous abortion occurred in 19 of 30 cases who preferred the expectant management, while live birth occurred in 11 cases. Six infants died during the neonatal period and overall neonatal survival was 45.5% (5/11). When expectant management and miscarriage cases were compared, there was a statistically significant difference for the gestational week at membrane rupture occurred (p>0.001), gestational week at spontaneous abortion/delivery occurred (p>0.001) and latency period (p>0.001). Conclusion: Rupture of membranes in pre-viable pregnancies presents patients and clinicians with a difficult decision-making process to choose between expectant management or termination of pregnancy. The neonatal survival rate, which is the ultimate goal in patients who prefer expectant management, is very low.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ege Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.294
Atıf : 1.685
2023 Impact/Etki : 0.016
Ege Tıp Dergisi