Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Pediatrik nöroloji polikliniğine başvuran hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kullanımı
2023
Dergi:  
Genel Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Farmakolojik tedavilerdeki gelişmelere rağmen son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de geleneksel ve tamamlayıcı tedaviler popülerlik kazanmıştır. Amaç: Çocuk nöroloji hastalarının klinik ziyaretlerinde tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarını sorgulamak, aileleri ve hastaları tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve olası olumsuz etkileşimleri önlemek. Materyal Metot: Bu prospektif anket çalışması, 1 Mart-30 Mayıs 2020 tarihleri arasında Çocuk Nöroloji Kliniği'nde tedavi gören 6 ay-18 yaş arası 300 çocuk hastanın anne babası ile yapılmıştır. Çalışma için 360 hastanın anne babası ile görüşülmüştür. Çocuk Nörolojisi polikliniğine tedavi için gelenler rastgele seçilmiş ve araştırmaya katılmayı kabul eden 300 hasta anne babası ile 2 dakika süren yüz yüze anket yapılmıştır. Bu çalışma, SBÜ Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığının 21.12.2020 tarihli toplantısında E-20-12-62 karar numarası ile onaylanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 300 anne baba (%56 kadın) katıldı. Hastaların yarısından biraz fazlası (%55,3) epilepsi tanısı ile takip edildiğini, anne babaların %56,6'sı daha önce geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemlerini kullandığını, %43,4'ü kullanmadığını, %46,54'ü sırasıyla dua ve %23,9'u vitamin yöntemlerini kullanmışlardır. Sonuç: Nörolojik hastalıklarda ebeveynlerin tedavi yöntemi olarak geleneksel ve tamamlayıcı tedavileri kullanması modern tıbba alternatif oluşturmaktadır. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavilerin kullanım nedenleri ve sıklığı araştırılarak, ailelerin bilinçlendirilmesi, geleneksel ve tamamlayıcı tedavilerin olası zararları belirlenerek aileler ve hastalar bilgilendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Use Of Complementary and Alternative Medicine Practices In Patients Admitted To The Pediatric Neurology Outpatient Clinic
2023
Yazar:  
Özet:

Introduction: Despite the developments in pharmacologic treatments, traditional and complementary therapies have recently gained popularity in our country, as well as around the world. Aim: To question complementary and alternative medicine practices CAMP during clinical visits of pediatric neurology patients, to raise awareness of families and patients about the use of complementary and alternative medicine, and to prevent possible negative interactions. Methods: This prospective survey study was conducted with the parents of 300 pediatric patients aged between 6 months and 18 years, who were being treated at the Child Neurology Clinic between March 1st and May 30th, 2020. For the study, 360 patients’ parents who came to the Pediatric Neurology clinic for treatment were randomly selected, and a face-to-face survey lasting 2 minutes was conducted with 300 patients’ parents who agreed to participate in the study. This study was approved with the decision number E-20-12-62 at the meeting dated 21.12.2020 of the Clinical Research Ethics Committee of SBU Ankara Dr Sami Ulus Gynecology and Childhood Health and Diseases Training and Research Hospital. Results: Three hundred parents (56% women) participated in the study. Just over half (55.3%) of the patients were followed up with a diagnosis of epilepsy, 56.6% of the parents stated that they had used traditional and complementary therapy methods before, 43.4% stated that they did not use it, 46.54% stated that they used prayer and 23,9% used vitamin methods, respectively. Conclusion: In neurologic diseases, parents use traditional and complementary therapies as treatment methods, creating an alternative to modern medicine. Families and patients should be informed by investigating the reasons and frequency of using traditional and complementary therapies, raising the awareness of parents, and determining the possible harm caused by traditional and complementary therapies.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Genel Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 488
Atıf : 141
2023 Impact/Etki : 0.034
Genel Tıp Dergisi