Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 21
Coğrafi Bilgi Sistemleri Kullanılarak Sondaj Derinliğinin Sıvılaşma Analizine Etkisinin Belirlenmesi (Eskişehir Örneği)
2013
Dergi:  
Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye jeolojik konumu nedeniyle bir deprem ülkesidir. Deprem yüküne bağlı olarak gerçekleşen sıvılaşma, yapılarda ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir. Sıvılaşma anında zeminin taşıma gücünü kaybetmesi yapılarda ani ve farklı oturmalara sebebiyet verebilmektedir. Üst yapı ne kadar sağlam olursa olsun, eğer zeminde oluşabilecek sıvılaşma problemine karşı önlem alınmamışsa, yapının hasar görmesi kaçınılmazdır. Bu durum, ülkemizde 17 Ağustos 1999 Marmara depremi sonrası Adapazarı, İzmit ve Gölcük gibi yerleşim alanlarında yaşanan önceki depremler ile tecrübe edilmiştir. Sıvılaşmaya uğrayabilecek zeminlerin deprem olmadan önce belirlenmesi ve buna göre önlem alınması deprem anında sıvılaşma nedeniyle oluşacak hasarları en aza indirir. Literatüre ve yönetmeliklere göre, sıvılaşan bir zeminin belirlenmesi için, alüvyon zeminlerde en az 20 m’lik bir sondaj derinliği boyunca analiz yapılması gerekliliği vurgulanmaktadır. Eskişehir’de 080240 nolu Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında 885 adet zemin etüt raporu incelenmiştir. İnceleme sonunda, zemin etüt raporlarının %67’sinde sıvılaşma riski olduğu belirtilmiş, ancak sondaj derinliğinin bu zemin etüt raporlarında 20 m’nin altında olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, Eskişehir’de yapılan 87 adet sondajın verileri kullanılarak, farklı derinlikler için (5 m, 10 m, 15 m ve 20 m) sıvılaşma analizleri Seed ve Idriss (1971) tarafından ortaya konulmuş olan ve Youd vd. (2001) tarafından geliştirilen yöntem kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada sondaj verilerinin toplanması ve sıvılaşma haritalarının oluşturulmasına yönelik bir veritabanı tasarımı yapılmış ve bütün haritalar Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) ortamında haritalanmış ve analiz edilmiştir. 5 m derinlik boyunca yapılan sıvılaşma analizi sonuçlarına göre çalışma alanında çok yüksek derecede sıvılaşan hiçbir bölgeye rastlanmazken, 10 m derinlik boyunca yapılan sıvılaşma analizine göre Eskişehir üzerinde 212 359 m2, 15 m için yapılan sıvılaşma analizine göre 512 172 m2 ve 20 m derinlik için sıvılaşma analizine göre 659 840 m2 alan çok yüksek derecede sıvılaşabilen özellik göstermektedir. Sonuç olarak Eskişehir şehir merkezinde yapılacak sıvılaşma analizleri için 10 metrelik sondajların yetersiz olduğu, sıvılaşma değerinin derinlik boyunca değiştiği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Sıvılaşma, SPT, Deprem, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Eskişehir

Anahtar Kelimeler:

Identification of the effect of the sondage depth on fluidization analysis using geographical information systems (Eskişehir example)
2013
Yazar:  
Özet:

Turkey is a land of earthquake due to its geological location. The liquidation due to the earthquake load causes serious damage to the structures. The immediate loss of the ground’s power of transportation can cause sudden and different seats in structures. No matter how solid the upper structure is, if no measures are taken against the liquidation problem that may occur on the ground, it is inevitable that the structure is damaged. This situation has been experienced in our country with previous earthquakes in settlements such as Adapazari, Izmit and Gölcük after the Marmara earthquake of August 17, 1999. Identifying the soils that may be liquidated before the earthquake and taking appropriate measures will minimize the damage that will occur due to the liquidation immediately. According to literature and regulations, for the determination of a liquid ground, the need to be analyzed at the aluminum ground at a depth of at least 20 m is emphasized. In the framework of the 080240 Scientific Research Project in Eskişehir, 885 ground study reports have been studied. At the end of the survey, 67% of the ground test reports were to have a fluid risk, but the extraction depth was observed below 20 m in these ground test reports. In this study, using the data of 87 scans performed in Eskişehir, the fluidization analysis for different depths (5 m, 10 m, 15 m and 20 m) was revealed by Seed and Idriss (1971) and Youd vd. It was developed by the method (2001). In the study, a database was designed for the collection of extraction data and the creation of liquidation maps, and all maps were maped and analyzed in the framework of the Geographic Information System (CBS). According to the results of the fluidization analysis conducted along 5 m depth, there is no very high level of fluidization in the work area, while according to the fluidization analysis conducted along 10 m depth, according to the fluidization analysis conducted for 15 m on Eskişehir, according to the fluidization analysis conducted for 512 172 m2 and according to the fluidization analysis for 20 m depth, 659 840 m2 is very high level of fluidization. As a result, the 10 meters of excavations were not sufficient for liquidation analysis in the city centre of Eskişehir, the liquidation value changed along the depth. Keywords: fluidization, SPT, Earthquake, Geographic Information Systems, Eskişehir

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 95
Atıf : 131
Harita Teknolojileri Elektronik Dergisi