Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 84
 İndirme 22
Ekonomik Krizlerin Sosyal Etkileri: Türkiye Üzerine Bir Uygulama (1980-2016)
2019
Dergi:  
Trends in Business and Economics
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, 1980-2016 dönemi Türkiye ekonomisinde gerçekleşen ekonomik krizlerin sosyal etkileri boşanma, evlenme ve intihar kapsamında anlık ve gecikmeli dönemler itibariyle analize tabi tutulmuştur. En Küçük Kareler Yöntemi ve Wald testinden yararlanılarak gerçekleştirilen analiz sonucunda, ekonomik krizlerin boşanma ve intihar sayıları üzerindeki anlık etkisi istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuçlara göre, ekonomik krizlerin boşanma ve intihar sayısını arttırdığı, evlenme sayısını ise etkilemediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte, söz konusu etkinin gecikmeli dönemler kapsamında üç değişken için de artış yönünde olduğu gözlemlenmiştir. Bulgulara göre, boşanma ve intihar sayılarının krizlerin etkisiyle hem t döneminde hem de gecikmeli dönemler itibariyle artış göstermesi, evlenme sayısının ise bireylerin evlenme kararlarını geciktirmesi sonucu gecikmeli olarak artması dikkat çekmektedir. Bu bağlamda ekonomik krizlerin sosyal açıdan olumsuz bir uyarıcı niteliği taşıdığı söylenebilecektir. Krizler, özellikle toplumun temel yapı taşı olan aile kurumunun sarsılmasına ve bireylerin intihara sürüklenmelerine neden olması açısından önem arz etmektedir. Bu açıdan kriz dönemlerinde sıklıkla gözlemlenen söz konusu negatif sosyal sonuçların azaltılmasına yönelik politika önlemlerinin arttırılması gerekmektedir. Nitekim aile ve yaşam dinamiklerinin sağlamlaştırılabilmesi adına krizlerin bireyler üzerindeki yıkıcı etkilerinin azaltılabilmesi ekonomi politikalarının da etkinliğine bağlıdır.

Anahtar Kelimeler:

The Social Impacts of Economic Crisis: An Application on Turkey (1980-2016)
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the social effects of economic crises in the economy of Turkey in the period 1980-2016 were analyzed by instant and delayed periods in the framework of divorce, marriage and suicide. The analysis, which was carried out using the Smallest Quarter Method and the Wald Test, found that the immediate impact of economic crises on the number of divorces and suicides was statistically significant. According to the findings, economic crises have increased the number of divorces and suicides and have not affected the number of marriages. However, it has been observed that the effect is in the direction of increase for three variables within the periods of delay. According to the findings, the number of divorces and suicides has increased due to the impact of crises both in the period t and in the periods of delay, and the number of marriages has increased due to the delay of individual marriage decisions. In this context, economic crises can be said to have a socially negative stimulus. Crises are of great importance, especially for the fact that the family institution, which is the core structure of society, is shaken and causes individuals to be pulled into suicide. In this regard, policy measures to reduce these negative social consequences, which are frequently observed during crisis periods, need to be increased. In fact, in order to strengthen the dynamics of family and life, the reduction of the devastating effects of crises on individuals depends on the effectiveness of economic policies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Trends in Business and Economics

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.262
Atıf : 14.255
2023 Impact/Etki : 0.623
Trends in Business and Economics