Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 23
MAMAK(ÇANAKLI) BELDESİNDE(AĞLASUN-BURDUR) GELENEKSEL YÖNTEMLERLE SÜRDÜRÜLEN TOPRAK KAP ÜRETİMİNİN KIRSAL TURİZM BAĞLAMINDA İRDELENMESİ
2014
Dergi:  
Doğu Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, Burdur iline bağlı Ağlasun ilçesinin Mamak(Çanaklı) beldesinde halen geleneksel yöntemlerle sürdürülen toprak kap üretiminin Sagalassos antik kenti bağlamında gelişen Ağlasun turizmine alternatif oluşturmada kırsal turizm bakımından önemli bir simge olabileceği düşünülerek hazırlanmıştır. Yapılan araştırmalar Mamak(Çanaklı) beldesinde toprak kap üretiminin(çömlekçilik) köyün(şimdilerde belde) kuruluşundan beri varlığını sürdürdüğünü, 19 ve 20 y.y.da ise en verimli çağını yaşadığını göstermektedir. 1970'li yıllara kadar köy halkının yoğun olarak sürdürdüğü bir faaliyet olan çömlekçilik, bu tarihten sonra yavaş yavaş terk edilmiştir. Bu gün halen geleneksel yöntemlerle üretilen ve sadece iki kişi tarafından sürdürülmeye çalışılan toprak kap işçiliği(çömlekçilik), gün geçtikçe önemini kaybetmektedir. Oysa kırsal maddi kültürün kalıntılarından olan bu üretim faaliyeti, yörenin kırsal turizmde Sagalassos antik kenti ile de bütünleşebilecek önemli bir simge ve aynı zamanda alternatif olabilir. Zira bu geleneksel üretim şeklinin ülkemizde turizme yönelik uygulamasının en iyi örneğini Avanos yöresinde başlıca geçim kaynağı olan çok sayıdaki çanak çömlek atölyesiyle görebilmekteyiz. Mamak(Çanaklı) toprak kap üretiminin ayrıntılı bir şekilde değerlendirildiği bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden biri olan "örnek olay incelemesi" yoluyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızda söz konusu yöntemin tercih edilmesinin nedenleri arasında; araştırma konusunun kendi yaşam çevresinde incelenmek istemesi, konu ile ilgili derinlemesine bilgi elde edilmesine olanak sağlaması, araştırma merkezinin kendine özgü özelliklere sahip olması, ayrıca bu yöntem bölgeye yönelik turistik aktivitenin yerel kültürlerle kaynaşması ve yerel ekonomiyi desteklemesine hizmet etmesi gösterilebilir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı(araçları) olarak; konu ile ilgili yazılı kaynakların taranması, gözlem ve yüz yüze görüşme teknikleri kullanılmıştır. Bu tür araştırmalarda birden fazla veri toplama aracından yararlanılması bulguların daha güvenilir ve daha kapsamlı olmasını sağladığı gibi araştırmanın geçerliliğini de arttırmaktadır. Anahtar kelimeler: Geleneksel yöntem, toprak kap üretimi, çömlekçilik, kırsal turizm

Anahtar Kelimeler:

In the city of MAMAK (CANAKLI) the traditional methods of land land land production in the KIRSAL tourism link
2014
Yazar:  
Özet:

This study was prepared by considering that the production of land coat continued by traditional methods in the Mamak (Canaklı) district of the Burdur province may be an important symbol in rural tourism in creating an alternative to the tourism of the Old Town of Sagalassos. The research has shown that the production of land cabbage in the Mamak (Canaklı) district has continued to exist since the establishment of the village (now the city), and in the 19th and 20th centuries it has lived its most productive age. Through the 1970s, cementism, which was an activity that the village population continued intensely, has been slowly abandoned after that history. Today, the land container work, which is still manufactured by traditional methods and is trying to beined by only two people, is losing its importance on a daily basis. However, this production activity, which is one of the remains of rural material culture, can be an important symbol that can integrate with the ancient city of Sagalassos in rural tourism of the site and can also be an alternative. Because this traditional form of production is the best example of the application of tourism in our country, we can see with a large number of cranberry straw workshops, which are the main resource of life in the area of Avanos. Mamak(Canaklı) land cabbage production is detailed assessment of this study is carried out through the "example event study" which is one of the quality research methods. The reasons for the preference of this method in our research include: that the research subject wants to be studied in its own life environment, that it allows for deeper knowledge about the subject, that the research center has its own peculiarities, and that this method can also serve to link tourist activity to the region with local cultures and to support the local economy. In the framework of the research, the data collection tool (instruments) has been used; scanning, observation and face-to-face conversation techniques of written sources related to the subject. The use of multiple data collection tools in such research also increases the validity of the research, as it makes the findings more reliable and comprehensive. Keywords: Traditional method, land container production, grasswork, rural tourism

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Doğu Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.010
Atıf : 2.479
Doğu Coğrafya Dergisi