Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 33
 İndirme 20
Türkiye'de Din İçerikli Gündelik Hayat Çalışmaları
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gündelik hayat, bireylerin karşılıklı ilişki ve etkileşimleriyle inşa ettikleri toplumsal bir gerçekliktir. Bu gerçeklik, son yıllarda çağdaş sosyoloji paradigmasını oluşturan mikro kuramların ilgi duyduğu alanlardan biri haline gelmiştir. Gündelik hayat sosyolojisi olarak isimlendirilen bu alan, kuramsal ya da ampirik nitelikteki sosyolojik birçok çalışmaya konu olmaktadır. Bununla birlikte gündelik hayat, sadece sosyologların ilgi duyduğu bir alan olmaktan öte, diğer sosyal bilimcilerin de araştırdığı bir alandır. Bu alanı ya da gerçekliği dikkate alan çalışmalardan bazıları, gündelik hayatı pek çok açıdan düzenleyen ya da yönlendiren dini inanç ekseninde ele alınmıştır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye’de 1992-2022 yılları arasında, sosyal bilimlerin tüm alanlarında gerçekleştirilen din içerikli gündelik hayat çalışmalarına ilişkin genel bir değerlendirme yapmaktır. Din içerikli gündelik hayat çalışmaları tez, makale ve kitap olmak üzere üç ana düzlemde incelendiğinde gündelik hayat ve din ilişkisinin, toplumsal ilişkiler, sosyal tabakalaşma, modernleşme, sekülerleşme, tüketim toplumu ve alışkanlıkları, medya, halk inanç ve uygulamaları ile Hz. Muhammed’in gündelik hayatı gibi konu ya da kavramlar çerçevesinde ele alındığı tespit edilmiştir. Öte yandan gündelik hayatta her gün tekrar edilen kalıplaşmış davranış ya da eylemlerin gerçekleşme biçimi ve bunların altında yatan nedenler ile dini inanç arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığını sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapıldığı mekân ve bunların gerçekleşme biçimi ile dini değerler arasında nasıl bir ilişki olduğunu ele alan sosyolojik çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Day-to-day work in Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

Daily life is a social reality that individuals build through their mutual relationships and interactions. This reality has become one of the areas of interest of micro theories that form the modern sociology paradigm in recent years. This field, called daily life sociology, is the subject of many sociological studies of theoretical or empirical nature. However, daily life is a field that other social scientists are also exploring, in addition to being a field that only sociologists are interested in. Some of the studies taking into account this field or reality have been addressed in the religious belief axis that regulates or guides daily life in many ways. The aim of the study in this context is to make a general assessment of the religious daily life studies carried out in all areas of social sciences in Turkey between 1992 and 2022. Religious daily life studies are studied in three main levels, including thesis, article and book, with daily life and religious relationships, social relationships, social layering, modernization, secularization, consumer society and habits, media, public beliefs and practices. It has been found that Muhammad’s daily life is addressed in the framework of subjects or concepts. On the other hand, in the daily life, it has been necessary sociological studies on the way of behavior or actions that are repeated daily and whether there is any relationship between the underlying causes and religious beliefs, the place where social and cultural activities are carried out and how they are carried out and how the relationship between religious values is.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.155
2023 Impact/Etki : 0.147
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi