Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
Namrun Fay Zonu’nun jeolojik – morfotektonik özellikleri: Orta Anadolu Fay Sistemi’nin güneybatı bölümü (Orta Toroslar – Türkiye)
2007
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

Kuzeyde Düzyayla (Sivas) civarından başlayıp, Kayseri, Çamardı (Niğde), Kamışlı, Pozantı ve Gülek Boğazını takiben Mersin’in kuzeyinden geçerek yaklaşık K60D doğrultusuyla Anamur’a kadar uzanan Orta Anadolu Fay Sistemi, Türkiye’nin en uzun üçüncü doğrultu atımlı fay kuşağını oluşturmaktadır. Orta Anadolu Fay Sisteminin(CAFS) Gülek ile Anamur arasında kalan bölümü ise Namrun Fay Zonu olarak adlandırılmıştır. Bu çalışmada,Namrun Fayının Namrun ve yakın yöresindeki jeolojik ve morfotektonik özellikleri incelenmiştir. Orta Toroslar’ıngüney bölümünde yer alan bölgenin temelini Jura – Alt Kretase yaşlı dolomit ve dolomitik kireçtaşlarıyla temsil edilen Cehennemdere formasyonu oluşturur. Bu temel; kumtaşı, marn ve türbiditik kireçtaşlarından oluşan Santoniyen-Kampaniyen yaşlı Yavca formasyonu tarafından uyumsuzlukla üzerlenir. Her iki birim Maastrihtiyen’de Fındıkpınarı karışığı tarafından tektonik dokanakla örtülür. Bu istifler, Tersiyer yaşlı kaya birimleri tarafından uyumsuzolarak üzerlenir. Bunlar sırasıyla; karasal-lagüner ortam ürünü Oligosen yaşlı Gildirli formasyonu; sığ denizel ortamda depolanan Alt-Orta Miyosen yaşlı Kaplankaya formasyonu ve resifal kireçtaşları ile temsil edilen Alt-OrtaMiyosen yaşlı Karaisalı kireçtaşlarıdır. Namrun Fay Zonu bölgede K60-80D doğrultularında ve 3-8 km uzunluğunda çok sayıda fay ile temsil edilmektedir. Bunlar sırasıyla; Namrun, Çamarası, Sebil, Cehennemdere, Alaiye, Tepetaş, Meydan ve Çevlik faylarıdır. Tersiyer yaşlı kaya birimlerinin sınırları ile morfolojide gözlenen sol yanal ötelenmeler, fay düzlemi çözümleri ve bölgede meydana gelen depremler, bu fayların önemli bir düşey bileşene sahip sol yanal doğrultu atımlı diri fay olduğuna işaret etmektedir

Anahtar Kelimeler:

Namrun Fay Zonu'nun geological - morfotektonik özellikleri: Orta Anadolu Fay Sistemi'nin güneybatı bölümü (Orta Toroslar - Turkey)
2007
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

Starting around Düzyayla (Sivas) in the north and following Kayseri, Çamardı (Niğde), Kamışlı, Pozantı and Gülek Boğaz, passing from the north of Mersin by approximately K60D direction to Anamur, the Central Anadolu Fay System forms the longest third verified foil generation in Turkey. The remaining part of the Central Anadolu Fay System (CAFS) between Gülek and Anamur is called Namrun Fay Zone. In this study, the geological and morfotectonic properties of Namrun and nearby areas were studied. The foundation of the area located in the southern part of the Central Toros is the Jura - Alt Kretase formation of the Hell, represented by the old Dolomites and Dolomites. This foundation is disconnected by the Santonian-Companyan old Yavca formation, which is composed of square, marn and turbidic square. Both units are covered with a tectonic touch by a mixture of Nuts in Maastricht. These assemblies are overwhelmed by the opposite old rock units. These are, respectively; land-laguner environmental product Oligosen old Gildirli formation; Alt-Miyosen old Kaplankaya formation stored in a thick marine environment and the Alt-Miyosen old Karaisali formation represented with its resifal squares. Namrun Fay Zone is represented in the K60-80D direction and 3-8 km long with a large number of fights in the region. These are, respectively, Namrun, Chamarası, Sebil, Helldere, Alaiye, Tepetaş, Square and Çevlik benefits. The boundaries of the reverse old rock units and the left side deformations observed in the morphology, the foil plate solutions and the earthquakes occurring in the area indicate that these foils are left side-directed foil with an important foil component.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yerbilimleri

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 566
Atıf : 933
Yerbilimleri