Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Finansal Okuryazarlık ve Öz-Yeterlilik Tutumunun Bireylerin Finansal Davranışları Üzerindeki Etkisi: Türkiye’deki Aktif Nüfus Üzerine Kanıtlar
2023
Dergi:  
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Finansal davranış, para yönetimi ile ilgili bütün süreci içine alan bir kavramdır. Bireylerin günlük hayatlarında kullandıkları nakit para, kredi ve gelirlerinden elde ettikleri tasarruf gibi kavramlar finansal davranışlar içerisinde incelenir. Bu çalışmada bireylerin finansal okuryazarlık düzeyleri ve öz-yeterlilik tutumlarının finansal davranışları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Aynı zamanda çalışmada bireylerin demografik değişkenlerinin finansal davranışları üzerinde herhangi bir farklılık ortaya koyup koymadığı ele alınmıştır. Araştırma kapsamında aktif nüfus içerisinde yer alan toplam 427 bireye ulaşılmıştır. Bireylerin verdikleri cevaplar SPSS yardımıyla analiz edilmiştir. Finansal okuryazarlık ve öz-yeterlilik ile finansal davranış arasındaki ilişkinin tespit edilebilmesi için regresyon analizi yapılmıştır. Demografik değişkenlerin finansal davranışlarda farklılık ortaya çıkartıp çıkarmadığını tespit etmek için ise T testi ve ANOVA testi yapılmıştır. Finansal davranış, finansal okuryazarlık ve öz-yeterlilik ölçeklerinin kullanıldığı bu çalışmada bireylerin finansal okuryazarlık düzeyleri ve öz-yeterlilik tutumları ile finansal davranışları arasında pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bireylerin iyi bir finansal yönetim davranışı sergilemesi için finansal okuryazarlık düzeylerini artırmaları ve öz-yeterliliğe sahip olmaları gerekmektedir. Aynı zamanda bireylerin finansal davranışlarında cinsiyet, yatırım varlığı, meslek grubu, kişisel gelir düzeyi, tasarruf oranı ve gelir yeterlilik durumlarına göre istatistiksel anlamda %5 önem düzeyinde farklılıklar tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Financial Literacy and Self-efficacy Attitudes On Individuals' Financial Behaviors: Evidence On Active Population In Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

Financial behavior is a concept that encompasses the entire process of money management. Concepts such as cash that individuals use in their daily lives, loans and savings from their income are examined within financial behaviors. In this study, the effects of individuals' financial literacy levels and self-efficacy attitudes on their financial behaviors were examined. At the same time, in the study, it was discussed whether the demographic variables of individuals reveal any difference on their financial behaviors. Within the scope of the research, a total of 427 individuals in the active population were reached. The answers given by the individuals were analyzed with the help of SPSS. Regression analysis was performed to determine the relationship between financial literacy and self-efficacy and financial behavior. T test and ANOVA test were used to determine whether demographic variables cause differences in financial behaviors. In this study, in which financial behavior, financial literacy and self-efficacy scales were used, a positive relationship was determined between individuals' financial literacy levels and self-efficacy attitudes and financial behaviors. In order for individuals to exhibit good financial management behavior, they need to increase their financial literacy level and have self-efficacy. At the same time, statistically significant differences at 5% level were determined in the financial behaviors of individuals according to gender, investment assets, occupational group, personal income level, savings rate and income adequacy status.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 423
Atıf : 3.268
Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi