Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
 İndirme 2
Hipertansiyon Hastası Yaşlı Bireylerde DASH Diyetine Uyumun Kan Basıncı, Antropometrik Ölçümler ve Diyet Alımı Üzerine Etkisi
2019
Dergi:  
Beslenme ve Diyet Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde bir sağlık merkezine kayıtlı yaşlı hipertansiyon hastalarında, ‘Hipertansiyonu Önlemek için Diyet Yaklaşımları’na (Dietary Approaches to Stop Hypertension DASH) uyumun kan basıncı, antropometrik ölçümler ve diyetle alım üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bireyler ve Yöntem: Araştırmaya 60 yaş üzeri 133 hipertansiyon hastası (%18 erkek) dahil edilmiştir. Hastaların boy uzunluğu, vücut ağırlığı, bel çevresi, sistolik (SKB) ve diyastolik kan basıncı (DKB) ölçülmüştür. Hastaların diyetle alımını değerlendirmek için 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydı alınmıştır. Bireylerin DASH diyetine uyumu ‘düşük uyum: <4 puan’ ve ‘yüksek uyum: ≥4 puan’ şeklinde değerlendirilmiştir. Bulgular: DASH skoru 3.1±0.8 ve DASH diyetine yüksek uyum gösteren bireylerin oranı %19.5’tir. DASH diyetine düşük ve yüksek uyum gösteren bireylerin SKB ve DKB değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Hem beden kütle indeksi, hem de kardiyovasküler risk faktörlerinden biri olan bel/boy oranının her iki grup arasında benzer olduğu görülmüştür (p>0.05). DASH diyetine yüksek uyum gösteren bireylerde, düşük uyum gösteren bireylere göre sebze ve süt ürünleri gruplarının tüketim miktarları tüm bireylerde daha yüksek, meyve tüketimi yalnızca kadın bireylerde yüksek ve şeker tüketimi tüm bireylerde daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Erkeklerde, DASH diyetine yüksek uyum gösteren bireylerin posa, B2 vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve çinko alımının; kadınlarda ise B2 vitamini, folik asit, C vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve fosfor alımının düşük uyum gösteren gruptan anlamlı olarak yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). Hem erkek hem de kadınlarda sodyum alımı yüksek uyum gösteren grupta anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p<0.05). Sonuç: Hipertansiyon hastası yaşlı bireylerde DASH diyetine yüksek uyumun kan basıncına olumlu etkisinin olmadığı ancak vücut ağırlığında artışın DKB düzeyinde artışla ilişkili olduğu görülmüştür. Bu hasta grubunda diyete uyumun genel olarak düşük olmasının, DASH diyetinin olumlu etki gösterememiş olmasında rolü olabileceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect of Adjustment to the DASH Diet in Elderly Patients on Blood Pressure, Anthropometric Measures and Diet
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: In this study, older hypertension patients registered in a health center in the Northern Cyprus Turkish Republic, the dietary approaches to stop hypertension DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension DASH) aimed at assessing the effects of adjustment to blood pressure, anthropometric measurements and dietary intake. Individuals and Method: The study included 133 patients with hypertension (18% men) over the age of 60. The patient’s length, body weight, back circle, systolic (SKB) and diastolic blood pressure (DKB) are measured. 24-hour reverse nutritional consumption was recorded to assess the dietary intake of patients. The conformity of individuals to the DASH diet was assessed as 'low conformity: <4 points' and 'high conformity: ≥4 points'. Results: DASH score 3.1±0. The proportion of individuals who are highly adjusted to the 8 and DASH diet is 19.5%. There was no significant difference between the SKB and DKB values of individuals with low and high conformity to the DASH diet (p>0.05). Both body mass index and one of the cardiovascular risk factors, the back/boy ratio has been found to be similar between both groups (p>0.05). In individuals with high conformity to the DASH diet, the consumption of vegetables and dairy groups was higher in all individuals than in individuals with low conformity, the consumption of fruit was higher in women alone and the consumption of sugar was lower in all individuals (p<0.05). In men, the intake of posas, vitamin B2, folic acid, potassium, magnesium and zinc in individuals who have a high conformity to the DASH diet has been found to be significantly higher than in women, while in women, the intake of vitamin B2, folic acid, vitamin C, potassium, magnesium, calcium and phosphorus is significantly higher than in the low conformity group. Sodium intake in both men and women was significantly lower in the high-compatible group (p<0.05). Result: High adjustment to the DASH diet has not been shown to have a positive effect on blood pressure in elderly individuals with hypertension, but the increase in body weight has been shown to be associated with an increase in DKB levels. In this group of patients, it is believed that the low consistency in the general diet may have a role in the fact that the DASH diet has not shown a positive effect.

Anahtar Kelimeler:

0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Beslenme ve Diyet Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.173
Atıf : 2.918
2023 Impact/Etki : 0.103
Beslenme ve Diyet Dergisi