Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN MEKÂNSAL DÜŞÜNME BECERİLERİNİN İNCELENMESİ
2022
Dergi:  
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS
Yazar:  
Özet:

ÖZET Çalışmanın amacı, orta öğretim kurumlarının 9 ve 12. Sınıf düzeyinde öğrenim gören öğrencilerin mekânsal düşünme becerilerinin incelenmesidir. Araştırma genel tarama modelinde nicel bir durum çalışmasıdır. Çalışma örneklemi, Çorum İli Merkez İlçesinde yer alan sosyal bilimler, fen, Anadolu ve meslek liseleri gibi farklı orta öğretim kurumlarında 2020-2021 eğitim öğretim yılında öğrenim gören, 400 kişilik öğrenci grubundan oluşmaktadır. Çalışma örneklemi tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Örneklem tabakalarını lise türleri oluşturmakta olup, bu tabakalardan örneklemin seçimi rastgele veya tesadüfü örnekleme ile yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Google formlar aracılığı ile hazırlanmış bir anket formu kullanılmıştır. Anketin birinci bölümünde sınıf, lise türü, cinsiyet gibi demografik sorular; ikinci bölümünde ise Mekânsal Düşünme Beceri Testi (MDBT) yer almaktadır. Bu anket formu pandemi koşulları nedeniyle çevrimiçi olarak öğrencilere gönderilmiştir. MDBT’nin yapı geçerliliği açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi ile de teyit edilmiştir ve MDBT’nin lise öğrencilerinin mekânsal düşünme becerilerini ölçmek için kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğuna karar verilmiştir. Verilerin analizinde demografik değişkenlerin MDBT puanları üzerindeki etkisini incelemek için veri yapısına göre Mann-Whitney-Wilcoxon (MWW) veya Kruskal-Wallis testleri uygulanmıştır. Analiz sonuçları MDBT puanları üzerinde eğitim görülen orta öğretim türü, sınıf düzeyi, LGS puanı ile coğrafya sınav puanı değişkenlerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Students in the middle of the school have the ability to think.
2022
Yazar:  
Özet:

The objective of the study is the 9th and 12th high school institutions. It is the study of the spatial thinking skills of students studying at class level. Research is a quantum state study in the general scan model. The study sample consists of a group of 400 students studying in the educational year 2020-2021 in various secondary educational institutions such as social sciences, science, Anadolu and vocational high schools located in the Central District of Zorum. The study sample is determined by the layer random sample method. The sample layers are formed by high school types, and the selection of the sample from these layers is made by random or random sample. A survey form is used as a data collection tool through Google forms. The first part of the survey includes class, high school, and gender demographic questions, while the second part includes the Local Thinking Skills Test (MDBT). This survey form was sent to students online due to pandemic conditions. The structural validity of MDBT has also been confirmed by the explicative factor analysis (AFA) and the verifying factor analysis, and it has been determined that MDBT is a valid and reliable scale that can be used to measure the spatial thinking skills of high school students. In the analysis of the data, the Mann-Whitney-Wilcoxon (MWW) or Kruskal-Wallis tests were applied according to the data structure to study the impact of demographic variables on the MDBT points. Analysis results showed that the type of secondary school, class level, LGS score and geography exam score variables in the MDBT scores have statistically significant differences between the groups.

Anahtar Kelimeler:

Examination Of Secondery School Students Spatial Thinking
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 732
Atıf : 1.867
Nevşehir Hacı Bektaş Veli University Journal of ISS