Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 1
Engelli Çocuğun Bağımsızlık Düzeyinin Kendisine Bakım Verenler Üzerindeki Sağlıkla İlgili Yaşam Kalitesi Açısından Etkisinin İncelenmesi
2015
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Engel, özellikle kalıcı nitelikte ise, engelli kişiye bakım veren bireyin sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi önemli ölçüde bu durumdan etkilenmektedir. Bu etkilenim, engelli kişinin bakım sağlanan alanlardaki fonksiyonel bağımsızlık düzeyi ile de ilişkilidir. Yapmış olduğumuz çalışmanın amacı kronik engeli olan çocuğuna bakım veren annelerin sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin, çocuğun fonksiyonel bağımsızlık seviyesi ile olan ilişkisini belirlemektir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya, kronik engeli bulunan çocuğa sahip otuz anne katıldı. Çocukların (n=30) %3.3’ü down sendromu (n=1), %6.7’si miyopati (n=2), %6.7’si spina bifida (n=2) ve %83.3’ü (n=25) serebral paralizi tanısı ile takip edilmekteydi. Çalışmaya katılan annelerin yaş ortalaması 43,13±6,88 iken, engelli çocukların yaş ortalaması ise 10,25±6,85 idi. Bakım veren annelerin sağlıkla ilişkili yaşam kaliteleri Nottingham Sağlık Profili ile değerlendirilirken, çocukların fonksiyonel bağımsızlık düzeyi ise Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği ile değerlendirildi. Elde edilen veriler SPSS 16 istatistik paketi kullanılarak analiz edildi. SONUÇLAR: Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeğinin kognisyon alanındaki skoru ile Nottingham Sağlık Profili skoru arasındaki negatif ilişkinin anlamlı olduğu (p=0,029); çocuğun kognitif alandaki fonksiyonelliği arttıkça, annesinin Nottingham Sağlık Profili skorunun düştüğü, bir başka deyişle sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin arttığı görüldü. TARTIŞMA: Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesinin korunması ve geliştirilmesi rehabilitasyon yaklaşımlarınınönemli hedefleri arasındadır. Engelli bireyin olduğu kadar, engelliye bakım veren kişinin de sağlıkla ilgili yaşam kalitesinin geliştirilmesi de rehabilitasyonun hedefleri arasında yer almalıdır. Bu anlamda rehabilitasyon programları kapsamında engelli bireylerin kognitif alanlarda da ele alınmasının, bakım veren kişi ya da kişilerin sağlıkla ilgili yaşam kalitelerini artırabileceği düşünülmektedir. Anahtar kelimeler: Pediatrik Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği, Nottingham Sağlık Profili, Kognisyon.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.455
2023 Impact/Etki : 0.114
Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi