Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 5
Türkiye’de Müzik Teorileri Konularına İlişkin Olarak Yapılmış Lisansüstü Tezler Üzerine Bir İnceleme
2022
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de akademik müzik faaliyetleri gerek sanatsal gerekse bilimsel anlamda 20. yüzyılın ikinci yarısında giderek artmış ve özellikle müzik alanının farklı bilim dallarına ayrılmasıyla bu faaliyetler nitelik ve nicelik yönünden gelişme göstermiştir. Üniversiteler bünyesinde gerçekleşen bu faaliyetlerin nitelik ve nicelik yönünden değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Müzik alanındaki bilimsel faaliyetlerin nitelik yönünden değerlendirilmesi hem bilim hem de sanat perspektifinden incelenme zorunluluğundan dolayı oldukça güç olmasına rağmen çekici bir konudur. Diğer yandan, yapılan çalışmaların nicelik durumlarının da belirlenmesi, durum tespiti ve yeni yönelimlerin belirlenmesi bakımından oldukça önemlidir.

Bu düşüncelerle Türkiye’de müzik teorisi alanında yapılan bilimsel faaliyetler yer alan, lisansüstü tezler üzerine bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Hem yüksek lisans hem de doktora düzeyinde yazılmış olan tezlere ait bilgilere ulaşılmıştır. Bu tezler, Yükseköğretim Kurulu’nun tez veri tabanından taranmış olup, gerektiğinde yazarların durumları ile ilgili yine aynı birimin akademik veri tabanından bilgi karşılaştırması yapılmıştır. Müzik alanının benzer konularında daha önce de yapılmış olan çalışmalar incelenmiş, çalışmalardaki yaklaşımlar değerlendirilmiştir. Tarama modelli bir araştırma olan bu çalışmada, tezlerin yazıldığı üniversite, danışmanların unvanı, yazarların cinsiyet dağılımı, tamamlandığı yıl, tezlerin türü ve konularına göre bir istatistik incelemesi yapılmıştır. Bu doğrultuda, 160 adet teze ait bilgiler değerlendirilmiştir. Yıl sınırlaması, veri tabanında kayıtlı en eski tez yılından, 2022 yılının Nisan (dâhil) ayına kadar olarak belirlenmiştir. Araştırmanın yazım kaynakçasına ek olarak, çalışmaya konu olan tezlerin künyeleri de kaynakça sonrasında verilmiş olup, konu ile ilgili yapılacak yeni araştırmalara literatür taraması yönünden kolaylık sağlanması amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Review of Graduate Theses Related to Music Theories Subjects in Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Academic music activities in Turkey have increased in both artistic and scientific terms in the second half of the 20th century, and especially with the division of the music field into different disciplines of science, these activities have shown progress in terms of quality and quantity. The assessment of these activities within the universities is very important in terms of quality and quantity. The quality assessment of scientific activities in the field of music is quite difficult, although it is quite difficult because of the need to be studied from both scientific and artistic perspective. On the other hand, it is also very important to determine the quantitative conditions of the studies carried out, to identify the situation and to determine new directions.

With these thoughts, a research on graduate theses, which includes scientific activities in the field of music theory in Turkey, has been carried out. It has been obtained information about the theses written at both the master's and the doctor's level. These theses were scanned from the Thesis Database of the Higher Education Board and, if necessary, the information compared from the Academic Database of the same unit on the status of the authors. The works on similar topics in the music field have previously been studied, the approaches in the works have been evaluated. In this study, which is a study with a screening model, a statistical review was carried out according to the university in which the theses were written, the title of the consultants, the gender distribution of the authors, the year in which they completed, the type of the theses and the subjects. According to the report, it was estimated at 160 points of information. The year limit is determined as from the oldest thesis year recorded in the database to the month of April (including) of 2022. In addition to the writing source of the research, the columns of the theses on the subject of the study are also given after the source, and the purpose of the new research on the subject is to facilitate the scan of the literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 924
Turkish Studies Social Sciences