Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
YAŞ GRUPLARI İLE KAFATASI VARYASYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
2018
Dergi:  
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Toplumlar arasındaki biyolojik uzaklık analizleri, kafa veya dişten gelen varyasyonlar kullanılarak yapılır. Diş varyasyonlarının aksine kafatası varyasyonlarının cinsiyet ve yaşla ilişkisi her zaman tartışma konusu olmuştur. İleri yaşlarda bölgesel kemik büyümesinin sebep olduğu varyasyonlara doğru bir eğilim gözlenirken, daha genç yaşlarda bölgesel kemik yetersizliğinin sebep olduğu varyasyonlara doğru bir eğilimin olduğu bilinmektedir. Bu sebeple biyolojik uzaklık çalışmalarında hangi yaş gruplarının dahil edilmesi gerektiği konusunda kesin bir bilgi mevcut değildir. Bu çalışmada amacımız dört farklı toplumun verileri incelenerek kafatası varyasyonları ve yaş grupları arasında bir ilişki olup olmadığını anlamaya çalışmaktır. Çalışma kapsamında Van Kalesi Höyüğü/İslami, Van Kalesi Höyüğü/Hıristiyan, Karagündüz ve Kureyşler toplumlarına ait toplam 297 bireyde 29 varyasyona bakılmıştır. 40 yaş altı ve üstü olarak ayrılan bireyler iki gruplar toplanmış kafatası varyasyonları ile yaş grupları arasındaki ilişki SPSS 23 programında X² testi ile araştırılmıştır. Analiz sonucunda her toplum için farklı varyasyonlar anlamlı sonuçlar vermiştir. Bu durum yaşın varyasyonların görünümünde önemli bir faktör olmadığı fikrini desteklemektedir. Ayrıca eski topluluklar çalışılırken 60 yaş üstü bireylere az rastlanması ve yaş tahmininin cinsiyet tahmini kadar kesinlik içermemesi biyolojik uzaklık çalışmalarında yaşın etkisini azaltmaktadır. Dolayısıyla iskelet serileri üzerinde biyolojik uzaklık çalışması yapılacaksa yaş etkisi öncelikle örneklem içerisinde istatistiksel olarak değerlendirilmelidir. 

Anahtar Kelimeler:

Relationship between age groups and variations
2018
Yazar:  
Özet:

Biological distances between societies are analysed using variations from the head or tooth. Unlike dental variations, the gender and age relationship of cap variations has always been a topic of discussion. It is known that there is a right tendency to the variations caused by regional bone growth in the older ages, while it is known that there is a right tendency to the variations caused by regional bone failure in the younger ages. Therefore, there is no precise information about which age groups should be included in biological distance studies. In this study, our goal is to study the data of four different societies and to try to understand whether there is a relationship between cap variations and age groups. In the framework of the study, a total of 297 persons belonging to the Van Castle Höyüğü/Islamic, Van Castle Höyüğü/Christian, Karagündüz and Kureyşler communities were viewed to 29 variations. Individuals aged under 40 and over have been studied by the X2 test in the SPSS 23 program on the relationship between two groups of gathered cap variations and age groups. According to the analysis, different variations for each society have given meaningful results. This situation supports the idea that age is not an important factor in the appearance of variations. Furthermore, the fewer incidence of individuals over the age of 60 and the age forecast is not as accurate as the gender forecast while study of old communities reduces the age effect in biological distance studies. Therefore, if a biological distance study is done on the skeletal series, the age effect should first be statistically assessed within the sample.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Hitit Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 606
Atıf : 2.462
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi