Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 17
 İndirme 1
Foldere Yağış Havzasında Rusle Yöntemine Göre Toprak Erozyonunun Belirlenmesi
2018
Dergi:  
Bartın Orman Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Gerçekte doğal bir süreç olan toprak erozyonu doğal kaynaklar üzerindeki artan insan etkisi ve yanlış arazi kullanımı sonucunda ülkemizde tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. Meydana gelen bu etkiyi azaltmaya yönelik kararlar alınabilmesi için EUROSEM, LISEM, SWAT, WEPP gibi bazı eşitlikler geliştirilerek yıllık ortalama toprak kayıpları ortaya konulmaya çalışılmaktadır. Çalışma alanı, Türkiye’nin Doğu Karadeniz Bölgesinde bulunan Trabzon ili Vakfıkebir ve Tonya İlçelerini kapsayan Fol Deresi Mikro Havzasıdır. Çalışmada toprak erozyonu miktarının hesaplanmasında dünyada yaygın olarak kullanılan Evrensel Toprak Kaybı Denklemi (RUSLE) ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve jeo-istatistiksel yöntemler kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, sırasıyla ortalama R, K, LS ve C değişken değerleri 422.0 MJ ha-1 mm saat-1 yıl-1, 0.0182 tha saat ha-1 MJ-1 mm-1, 10.7 ve 0.026 olarak belirlenmiştir. Bu verilere göre; Fol Deresi Havzasında yıllık ortalama toprak kaybı 3,76 ton/ha hesaplanmıştır. Türkiye’de ortalama yıllık toprak kaybı 6,5 ton/ha olarak alındığında, havzadaki toprak kaybının Türkiye ortalamasının altında olduğu anlaşılmaktadır. Çalışma sonucunda elde edilen veriler erozyon kontrol stratejilerinin uygulanması ve havza planlanması çalışmalarında yol gösterici niteliktedir.

Anahtar Kelimeler:

Determination of land erosion according to the Rusle method in the Foldere Rain Pool
2018
Yazar:  
Özet:

Earth erosion, a truly natural process, has reached dangerous dimensions in our country as a result of increased human impact on natural resources and misuse of land. In order to make decisions to reduce this impact, some equations such as EUROSEM, LISEM, SWAT, WEPP are being developed to identify average annual land losses. The work area is the Fol Deresi Micro Pool located in the Eastern Black Sea Region of Turkey, which covers the foundations of Trabzon and Tonya districts. The study used the Universal Land Loss Equation (RUSLE) and Geographical Information Systems (CBS) and geo-statistic methods that were widely used in the world in the calculation of the amount of soil erosion. As a result of the study, the average R, K, LS and C variable values are respectively 422. 0 MJ ha-1 mm hour-1 year-1, 0.0182 tha hour ha-1 MJ-1 mm-1, 10.7 and 0.026 are determined. According to these data; the average annual land loss in the Foles Deresi Pool is estimated at 3.76 tons/ha. If the average annual land loss in Turkey is 6.5 tons/ha, it is clear that the land loss in the pool is below the average of Turkey. The results of the study are guiding in the implementation of erosion control strategies and pool planning studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Bartın Orman Fakültesi Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 782
Atıf : 3.320
Bartın Orman Fakültesi Dergisi