Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 62
 İndirme 17
Türkiye’nin Dış Aktif Turizm Gelirlerinin Alternatif Yaklaşımlarla Modellenmesi ve Tahmini
2020
Dergi:  
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Turizm sektöründe bilimsel temele dayanan teknikler kullanılarak gerçekleştirilecek tahmin ve modelleme çalışmaları, merkezi ve yerel kamu yöneticilerinin hazırlayacakları gelişim programlarının ve turizm sektörü temsilcilerinin planlama çalışmaları için önemli bir kaynak durumundadır. Türkiye’de turizm gelirlerinin alternatif yöntemlerle modellendiği, tahminlendiği ve ileriye yönelik öngörülerin üretildiği çalışma sayısı sınırlıdır. Literatürde görülen boşluktan yola çıkılarak kaleme alınan bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin dış aktif turizm gelirlerinin Box-Jenkins metodolojisi, Yapay Sinir Ağları (YSA) ve Üstel Düzeltme yöntemlerinden veri karakteristiğine uygun modeller ile modellenerek, en yüksek tahmin başarısına ulaşan model yardımı ile 2020 yılı için aylık turizm geliri tahminlerinin üretilmesidir. Modellerin tahmin performansları MAPE istatistiği ile değerlendirilmiştir. Analizler neticesinde, uygulanan modeller arasında en başarılı sonucu veren modelin, [5:7:1] mimarisine sahip YSA modeli olduğu tespit edilmiş, bu model yardımıyla 2020 yılı için aylık turizm geliri tahminleri üretilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Modeling and forecasting Turkey's external active tourism income with alternative approaches
2020
Yazar:  
Özet:

The prediction and modeling work that will be carried out using scientific-based techniques in the tourism sector is an important source for the development programmes that will be prepared by the central and local government managers and the planning work of the representatives of the tourism sector. In Turkey, the number of work in which tourism revenues are modeled, predicted and forecasts for the future are produced is limited. The aim of this study, which is taken out of the vacuum seen in literature, is to model the external active tourism revenues of Turkey with the methodology of Box-Jenkins, the artificial nerve networks (YSA) and the methods of superior correction according to the data characteristics, with the help of the model achieved the high forecast success, the production of monthly tourism income forecasts for 2020. The estimated performance of the models is assessed by MAPE statistics. As a result of the analysis, the model that has been applied has been identified as the YSA model with the architecture [5:7:1], with the help of this model the monthly tourism income forecasts for 2020 have been produced.

Modeling and Forecasting Inbound Tourism Incomes Of Turkey By Alternative Methods
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 219
Atıf : 2.844
2023 Impact/Etki : 0.346
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi