Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 6
 İndirme 2
Yetişkinlerin İlişki Öz-yeterlik Düzeylerinin Kıskançlıkla Baş Etme ve Yakın İlişkilerde Bağlanma Açısından İncelenmesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Romantik ilişkilerde öz-yeterlik bireyin ilişki başlatma ve sürdürme konusunda kendi öz kaynaklarına olan inancıdır. İlişki öz-yeterliğini yordayan değişkenlerin incelenmesi bireylerin daha doyum verici romantik ilişkiler yaşamasına katkı sağlamaktadır. Bu araştırmada da yetişkin bireylerin ilişki öz-yeterliklerinin kıskançlıkla baş etme ve yakın ilişkilerde bağlanma açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubuna ulaşabilmek için Muş Alparslan Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği kurulunun 23/02/2021 tarihli ve E.4790 sayılı toplantısında alınan 24 numaralı kararı ile etik kurulu kararı alınmıştır. Araştırmaya 201’i kadın (%63.2) ve 117’si erkek (%36.8) olmak üzere toplamda 318 katılımcı katılmıştır. Katılımcıların yaşları 18-40 arasında değişmekte ve yaş ortalamaları 26.02 (Ss=6.74) olarak hesaplanmıştır. Bu araştırmada verilerin toplanabilmesi için İlişki Öz-yeterlik Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri ve Romantik Kıskançlık Ölçeği/Kıskançlıkla Baş Etme Alt Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde Bağımsız örneklemler için t-test, Tek yönlü varyans analizi, Pearson korelasyon analizi ve Çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgularda katılımcıların ilişki öz-yeterlik düzeylerinin, yakın ilişkilerde bağlanma düzeylerinin ve kıskançlıkla baş etme düzeylerinin cinsiyete göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur. Katılımcıların ilişki öz-yeterlik düzeylerinin ilişki durumuna göre farklılaşmadığı bulunmuştur. Korelasyon analizi sonucunda ilişki öz-yeterliği, yakın ilişkilerde bağlanma ve kıskançlıkla baş etme arasında anlamlı düzeyde ilişkilerin olduğu görülmüştür. Son olarak yakın ilişkilerde bağlanma ve kıskançlıkla baş etme ilişki öz-yeterliğinin anlamlı yordayıcıları olduğu ve toplam varyansın yaklaşık olarak %30’unu açıkladığı bulgulanmıştır. Yetişkinlerin ilişki öz-yeterliklerinin artmasında yakın ilişkilerde bağlanma ve kıskançlıkla baş etmenin etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Adult Relationship Self-Competence Levels Review in Confrontation with Jealousy and Connecting in Near Relationships
2021
Yazar:  
Özet:

Self-capacity in romantic relationships is the belief that the individual has its own resources in starting andining a relationship. The study of the variables that examine relationship self-sufficiency contributes to individuals to experience more satisfying romantic relationships. This study also aims to study the relationship self-capacity of adults in terms of dealing with jealousy and linking in close relationships. To reach the work group of the research, the ethical board decision was taken by the Decision No. 24 of the Board of Scientific Research and Publishing Ethics of the University of Muş Alparslan dated 23/02/2021 and adopted at the meeting No. E.4790. The study included 201 women (63.2 percent) and 117 men (36.8 percent). The age of the participants varies from 18 to 40 and the average age is 26.02 (Ss=6.74) This study used the relationship self-sufficiency scale, the reserve of relationships and the romantic jealousy scale/sub scale of dealing with jealousy to collect data. Data analysis used t-test for independent samples, one-way variance analysis, Pearson correlation analysis and multi-regression analysis. The findings found that the level of relationship self-sufficiency of participants, the level of connectivity in close relationships and the level of dealing with jealousy varied significantly by gender. Participants found that the relationship level of self-sufficiency was not different according to the relationship status. The correlation analysis found that there were significant relationships between relationship self-sufficiency, connectivity in close relationships and dealing with jealousy. Finally, it has been found that in close relationships linking and dealing with jealousy are meaningful contributors to the self-sufficiency of the relationship and that about 30% of the total variance is explained. It has been concluded that it is effective to deal with connectivity and jealousy in close relationships in increasing sexual self-capacity of adults.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.128
Turkish Studies Educational Sciences