Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 5
 İndirme 3
Haraptepe (Horzum-Adana) Pb-Zn Cevherleşmesinin Kökenine Genel Bir Yaklaşım
2020
Dergi:  
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Adana ilinin kuzeydoğusunda yer alan Haraptepe (Horzum) cevherleşmesinin jeokimyasal özelliklerini ortaya koymaktır. Doğu Toroslarda yer alan cevher zonu Horzum Pb-Zn yatağının bir koludur. Geyikdağı birliğine ait kayaçların gözlendiği bu alanda temelde Kaotik seri, üzerinde ise tektonik dokanak ile Çaltepe ve Seydişehir formasyonları gözlenir. Cevherleşme Orta Kambriyen yaşlı Çaltepe formasyonuna ait açık renkli kireçtaşları içerisinde bulunur. Cevherleşme K10OD doğrultulu ve GD’ye eğimlidir. Epijenetik oluşumlu metalce zengin cevher, cep ve mercekler şeklinde olup stratabound karakterdedir. Cevherleşmede birincil sülfürlü mineraller galenit, sfalerit, pirit ve çok az miktarda kalkopirit şeklindedir. İnceleme alanından derlenen cevherli örneklerin değerli metal, ana ve iz element analizleri sonucunda Zn %50’ye kadar Pb ise %25’e kadar ulaşmaktadır. Yüzeyden alınan örneklerde Zn değeri ortalama %30,5 ve Pb ise %11,4’tür. Cu değeri 1-14 ppm ve Mn 210-642 ppm arasında değişmekte olup Cd miktarı ile Ag miktarı ise ortalama <0,5 ppm’dir. Yapılan yeraltı sondajlarından derlenen örneklerin analiz sonuçları da yüzey örneklerine benzerlik sunar. Cevher mineralojisi ve jeokimyası değerlendirildiğinde Haraptepe cevherleşmesi Horzum Bölgesindeki diğer yataklara benzer bir karakter sergilemekte olup düşük Cu oranı ile de karbonat ornatım yataklarına benzer bir davranış sergiler.

Anahtar Kelimeler:

Haraptepe (Horzum-Adana) A General Approach to the Origin of Pb-Zn
2020
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to reveal the geochemical characteristics of the Haraptepe (Horzum) covering in the northeastern part of the Adana province. The cave zone in the Eastern Toros is a hand of the Horzum Pb-Zn bed. In this area where the rocks belong to the Geyikdağı union are observed, basically the Kaotic series, and on it the tectonic touch and the Chaltepe and Seydişehir formations are observed. Ceveralization is found within the bright colour shells of the old Chaltepe formation of the Central Cambrian. The convergence is directed to K10OD and tends to GD. Epigenetic formed metal is rich in the form of cave, pockets and shells and is in stratabound character. The primary sulfuric minerals are in the form of galenite, sfalerite, pirite and very small amounts of calcopyrite. As a result of valuable metal, main and trace element analysis of the cave samples collected from the review area, Zn reaches up to 50% and Pb reaches up to 25%. In surface samples, the Zn value is an average of 30.5% and the Pb is 11.4%. The Cu value varies between 1-14 ppm and Mn 210-642 ppm and the quantity of Cd and Ag is an average of <0,5 ppm. The analysis results of samples collected from the underground findings are also similar to the surface samples. When evaluated the minerology and geochemistry of Cevher, the Haraptepe covering shows a character similar to the other beds in the Horzum area and shows a behavior similar to the carbonate ornate beds with a low Cu rate.

Anahtar Kelimeler:

A General Approach To The Origin Of Haraptepe (horzum-adana) Pb-zn Mineralization
2020
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to prove the geochemical characteristics of the Haraptepe (Horzum) mineralization where located in the northeast of Adana. The ore zone where in the eastern Taurus is a branch of the Horzum Pb-Zn deposit. In this area, where rocks belonging to the Geyikdağı unit are observed, the Chaotic series at the base and the Çaltepe and Seydişehir formations with tectonic contact are observed on it. Mineralization is found within the light colored limestones belonging to the Middle Cambrian aged Çaltepe formation. The mineralization strikes N10oE and dips to SE. The epigenetically formed metal-rich ore is in the form of pockets and lenses and has a stratabound character. Primary sulphide minerals in mineralization; It is in the form of galena, sphalerite, pyrite and very little chalcopyrite respectively. As a result of the precious metal, main and trace element analyzes of the ore samples collected from the study area, Zn reaches 50% and Pb reaches 25%. In samples taken from the surface, the average Zn value is 30.5% and Pb is 11.4%. Cu value varies between 1-14 ppm and Mn 210-642 ppm, Cd content and Ag amount are <0.5 ppm on average. The analysis results of the samples collected from the underground drillings are also similar to the surface samples. Considering the ore mineralogy and geochemistry, the Haraptepe mineralization exhibits a similar character to other deposits in the Horzum Region, and with its low Cu ratio, it exhibits a similar behavior to carbonate replacement deposits.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.001
Atıf : 1.738
Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi