Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Çocukluk Çağı Meme Kitlelerinde Güncel Cerrahi Yaklaşım
2020
Dergi:  
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çocukluk çağı meme kitlelerinde cerrahi yaklaşımın değerlendirilmesidir.Hastalar ve Yöntemler: 2005-2017 yılları arasında meme kitlesi nedeni ile cerrahi girişim yapılan olgular geriye dönük olarak incelendi. Yaş, primer tanı, radyolojik özellikler, cerrahi tedavi yöntemi, komplikasyonlar, hastanede kalış süresi ve takip açısından değerlendirildi.Bulgular: Memede kitle nedeniyle cerrahi yapılan 29 olgunun yaş ortalaması 14,86 yaş 6-17 yaş idi. En sık başvuru yakınması memede ele gelen kitle idi. İki olguda ayrıca kanlı meme başı akıntısı mevcuttu. Semptomların süresi ortalama 32,3 hafta 2 hafta-1 yıl olarak bulundu. Altı olguda %20,6 meme hastalığı ile ilgili aile hikayesi mevcuttu. Ortalama BMİ 18,8 idi. Lezyonların 15’i sol, 13’ü sağ ve 1’i bilateral yerleşimliydi.Radyolojik değerlendirme için olguların tümüne ultrasonografi USG , 5’ine ek olarak magnetik rezonans görüntüleme MRG yapıldı. Radyolojik olarak ölçülen kitle boyutu ortalama 2,9 cm 0,9-7 cm idi. Beş olguda birden fazla lezyon mevcuttu. Altı olguya malignite şüphesi ile preoperatif dönemde iğne biyopsisi yapıldı ve hepsi fibroadenom ile uyumlu bulundu.Cerrahi eksizyon sonrası yapılan histopatolojik incelemede fibroadenom n:26 , borderline filloides tümörü n:1 , meme başı duktus adenomu n:1 ve galaktosel n:1 saptandı.Ortalama takip zamanı 36,6 ay 3 ay-10 yıl idi. Takipte olguların 3’ünde aynı tarafta, 1’ünde karşı tarafta yeni lezyonlar ortaya çıktı ve takibe alındı. Sonuç: Çocukluk çağı meme kitlelerinin çoğu benigndir. Nadiren de olsa malignite görülmesi nedeniyle klinik muayene ve ultrasonografinin şüpheli olduğu olgularda MRG yapılması ve iğne biyopsisi alınması doğru cerrahi planlanma için gereklidir

Anahtar Kelimeler:

Current Surgery Approach in Childhood Breast Masses
2020
Yazar:  
Özet:

Objective: Childhood is the assessment of the surgical approach in the breast masses.Patients and methods: 2005-2017 years with the cause of the breast mass and the phenomena of the surgical attempt were studied backward. The age, primary diagnosis, radiological characteristics, surgical treatment method, complications, duration of stay in the hospital and follow-up were assessed.The average age of 29 incidents performed surgery due to breast mass was 14.86 years 6-17 years old. The most frequently appealed was the crowd in the mouth. In both cases, there was also a blood flow of the chest. The duration of the symptoms was an average of 32.3 weeks, 2 weeks to 1 year. In six cases there was a family history of 20.6 percent breast disease. The average BMI was 18.8. 15 of the lesions were left, 13 right and 1 bilateral settled. All of the facts for radiological evaluation were ultrasound USG, in addition to 5 magnetic resonance imaging MRG. Radiologically measured mass size was an average of 2.9 cm 0.9-7 cm. There were more than one injuries in five cases. In the six cases of malignity, in the preoperative period, the injection was biopsized and all found compatible with fibroadenoma.In the histopathological examination carried out after the cerebral excision, the fibroadenoma n:26 , borderline filloides tumor n:1 , breast-head duktus adenoma n:1 and galactosel n:1 were identified.The average follow-up time was 36.6 months 3 months-10 years. In 3 of the follow-up events on the same side, in 1 new lesions appeared on the opposite side and followed. The result: the majority of childhood breast masses are self-sufficient. It is rarely necessary for the proper surgical planning to perform MRG and in cases where the clinical examination and ultrasound are suspected due to malignity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.079
Atıf : 4.366
Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi