Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 5
Counseling’s Effect on Psychological Flexibility: A Quasi Experimental Study / Psikolojik Danışma’nın Psikolojik Esnekliğe Etkisi: Yarı-Deneysel bir Çalışma
2022
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üniversite öğrencileri hafiften ağır düzeye olmak üzere biyopsikososyal, manevi ve ekonomik meseleler yaşamaktadır. Bu öğrencilerin büyük bir kısmı bu meselelerini yeterince işlevsel bir şekilde, profesyonel ruh sağlığı hizmetleri yoluyla, ele alamamakta. Böylece öğrencilerin genel iyilik hali düzeyi düşebilmekte veya bu meseleler daha kompleks psikopatolojilere dönüşebilmekte. Birçok araştırmacı psikolojik esnekliğin insanın yaşadığı psikopatolojik ve genel iyilik halleriyle anlamlı bir ilişkisi olduğunu bulmuştur. Bu bilgiler ışığında, bu araştırmada bireysel psikolojik danışma hizmetinin üniversite öğrencilerinin psikolojik esneklik düzeyi üzerindeki etkisini inceledik. Mevcut çalışmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel deseni kullandık. Deney grubunda 133 ve kontrol grubunda 31 üniversite öğrencisi danışan yer aldı. Eş zamanlı olarak profesyonel süpervizyon alan 110 psikolojik danışman adayı deney grubundaki her bir danışana beş oturumluk bireysel psikolojik danışma hizmeti verdi. Katılımcıların psikolojik esneklik düzeylerini belirlemek üzere Kabul ve Eylem Formu-II’yi veri toplama aracı olarak kullandık. Verilerin analizinde kovaryans analizini (ANCOVA) kullandık. Elde edilen bulgulara göre bireysel psikolojik danışmanlık hizmetinin danışanların psikolojik katılık puanlarını anlamlı düzeyde düşürdüğü diğer bir ifadeyle psikolojik esneklik düzeyini pozitif yönde anlamlı bir düzeyde artırdığı görülmüştür. Analiz sonuçları deney ve kontrol grubunda yer almanın, ön-test kontrol edildiğinde, psikolojik katılık son-test puanındaki değişkenliğin yaklaşık %12 (η2= .120)’sini açıkladığını göstermiştir. Cohen’e (1988, 2013) göre bu değer orta düzeyde bir etki büyüklüğüne işaret etmektedir. Türkçe yazılan ilgili alan yazında bireysel psikolojik danışma hizmetinin psikolojik esneklik üzerindeki etkisinin yarı-deneysel çalışmalarla ele alındığı bir araştırmaya araştırmacılar olarak rastlamadığımızdan araştırmanın ruh sağlığı alanında teorik araştırma ve ilgili psikolojik danışma hizmetlerine katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Çalışmanın sonuçlarını göz önünde bulundurarak ruh sağlığı uzmanları, araştırmacılar ve yöneticiler için önerilerde bulunduk. Gelecekteki araştırmacılar yenilikçi bir nitel araştırma tekniği olan Online Seslifoto (OSF) yönteminden de faydalanarak karma yöntemlerle daha kapsamlı tam deneysel çalışmalar düzenleyerek verilen hizmetlerin etkisini daha işlevsel ve bütüncül olarak ele alabilir.

Anahtar Kelimeler:

Counseling's Effect on Psychological Flexibility: A Quasi Experimental Study / The Effect of Psychological Consulting on Psychological Flexibility: A Half-Experimental Study
2022
Yazar:  
Özet:

University students are experiencing biopsycho-social, spiritual and economic issues of a slight to severe level. Most of these students are unable to deal with these issues functionally enough, through professional mental health services. Thus, the level of general well-being of students can decrease or these issues can become more complex psychopathologies. Many researchers have found that psychological flexibility has a meaningful relationship with the psychopathological and general well-being states in which a person lives. In light of this information, in this study we studied the impact of individual psychological consultancy services on the level of psychological flexibility of university students. In the current study, we used a semi-experimental design with the last test control group. The experimental group included 133 consultants and 31 university students in the control group. At the same time, 110 candidate psychological consultants under professional supervision provided five sessions of individual psychological consultation service to each consultant in the experimental group. We used the Acceptance and Action Form-II as a data collection tool to determine the levels of psychological flexibility of participants. We used the quarry analysis (ANCOVA) in the analysis of data. According to the findings obtained, the individual psychological consultancy service has shown that it has increased the level of psychological flexibility to a significant level in the positive direction, with another expression that consultants have reduced their psychological participation points to a significant level. The analysis results showed that the inclusion in the test and control group, when pre-test checked, revealed the variability of psychological participation in the last-test score of approximately 12% (η2= .120). According to Cohen (1988, 2013) this value indicates an average impact size. As we do not find a research in which the impact of individual psychological consultancy services on psychological flexibility is addressed by semi-experienced studies as researchers, we think the research will contribute to the theoretical research and related psychological consultancy services in the field of mental health. Considering the results of the study, we made recommendations for mental health experts, researchers and managers. Future researchers can also take advantage of the online Seslifoto (OSF) method, an innovative quality research technique, and organize more comprehensive comprehensive experimental studies with mixed methods to deal with the effects of the services provided more functionally and integrally.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 1.041
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi