Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 19
 İndirme 2
SANAT FELSEFESİNİN DEĞİŞEN ÇEHRESİ: ESTETİK, ESTETİK-DIŞI VE ESTETİK-ÖTESİ SANAT
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, sanat ve estetik felsefi perspektifle incelenmiş, sanat felsefesinin tarihsel seyri ve değişen çehresi estetik merkeze alınarak değerlendirilmiştir. Ayrıca sanata eşlik eden ontolojik, teolojik, etik ve politik ilgilere ve hakikat meselesine yer verilmiştir. Estetiğin modern dönemde sanat felsefesinin bilimi hâline gelmesinden dolayı estetiğin önemli kavramları olan estetik yargı, güzellik ve beğeni gibi unsurlara dair izler, sadece modern dönemde değil, modern öncesi ve sonrası dönemlerde de tespit edilmeye çalışılmıştır. Geçmiş dönemlerin sanat felsefelerini estetik üzerinden yorumlamanın anakronizme neden olacağı düşünülebilir fakat bu çalışma, modern bir estetik teoriden yola çıkarak geçmiş dönemleri tanımlamak yerine o dönemlerde estetiğe dair unsurları ve estetik-dışı unsurları belirlemeye çalışmıştır. Sanat felsefesi tarihinde, Antikçağdan postmodern döneme kadarki süreçte sanatlardaki değişimler, sanat teorileri, estetik teoriler, temel kavramlar ve sorunlar, önemli kırılma noktaları ve dönüşümler konu edinilmiştir. Farklı dönemlerde, farklı felsefi akımların ve filozofların sanat anlayışları, “estetik”, “estetik-dışı” ve “estetik-ötesi” sanat olarak üç kategoride incelenmiş ve sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Changing Circle of the Art Philosophy: Aesthetic, Aesthetic-Dental and Aesthetic-Other Art
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, the art and aesthetic were studied from a philosophical perspective, the historical course of the art philosophy and the changing environment were assessed by taking into a aesthetic center. It also included ontological, theological, ethical and political interests and the issue of truth that accompanies the art. The traces of elements such as aesthetic judgment, beauty and pleasure, which are important concepts of aesthetics because of the art philosophy's becoming a science in the modern era, have been tried to be identified not only in the modern era, but also in the pre- and post-modern periods. The interpretation of the art philosophies of the past periods through aesthetics may be thought to lead to anacronism, but this study, based on a modern aesthetic theory, instead of defining the past periods, has tried to identify the elements of aesthetics and the non-esthetic elements of those periods. In the history of art philosophy, the process from the Ancient to the postmodern period has been subjected to changes in the arts, art theories, aesthetic theories, basic concepts and problems, important breakdowns and transformations. In different periods, the art concepts of different philosophical currents and philosophers have been studied and presented in three categories as "esthetic", "esthetic-non-esthetic" and "esthetic-non-esthetic" art.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.778
2023 Impact/Etki : 0.028
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi