Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
BAŞ DÖNMESİ İLE İLGİLİ İNTERNET KAYNAKLI HASTA BİLGİLENDİRME METİNLERİNİN OKUNABİLİRLİK DÜZEYLERİ
2021
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Özet:

Amaç: Okunabilirlik çeşitli matematik formülleri kullanılarak bir metnin okuma zorluk derecesinin ölçülmesidir. .Bu çalışmanın amacı internet ortamında sunulan baş dönmesi ile ilgili hasta bilgilendirme metinlerinin okunabilirlik düzeylerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Google arama motoru ile "Baş dönmesi" anahtar kelimeleri kullanılarak yapılan arama sonucunda ilk çıkan 100 internet sitesi incelendi. Bilgilendirme metinleri kopyalanarak metinlerde yer alan hece, kelime, cümle sayısı, dörtten fazla heceli kelime sayısı hesaplandı. Ateşman ve Çetinkaya formülleri kullanılarak okunabilirlik değerleri hesaplandı. Değerlendirilen siteler kaynağına göre (kişisel bilgilendirme sitesi/hastane sitesi/ gazete/ firma) ve yazarına göre (KBB hekimi/ KBB hekimi değil/Akademik unvanı var/yok) gruplandırıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen tüm sitelerdeki metinler Ateşman puanına göre "kolay okunabilir" (ortanca=74.5; min-max=54.0-87.9) olarak bulundu. Çetinkaya puanına göre ise "eğitsel düzeyde okunabilir"(ortalama±SS=72.3±11.6) ve 8-9. Sınıfa kadar eğitim almış kişilerin anlayabileceği seviyede idi. Çalışmaya dahil edilen 100 site kaynaklarına ve yazarlarına göre karşılaştırıldığında okunabilirlik puanları ve düzeyleri açısından fark bulunmadı. Sonuç: Sağlık okuryazarlığı açısından ülkemizin ortalama eğitim düzeyi de dikkate alındığında "baş dönmesi" ile ilgili kaynakların "kolay okunabilir" olması olumlu bir durumdur. Hekim veya hastane kaynaklı sitelerin diğer siteler ile karşılaştırıldığında benzer düzeyde okunabilir olması hastaların doğru ve kaliteli bilgiye daha kolay ulaşmasını sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler:

Interested with the Internet Source Infectious Infectious Infections
2021
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Özet:

Purpose: Readability is the measurement of the degree of difficulty reading of a text using various mathematical formulas. The purpose of this study is to reveal the levels of readability of the patient information texts related to the headline presented on the internet environment. Tool and Method: Google search engine and the search result using the keywords "Return" the first 100 web sites that came out in the search result was reviewed. The information text was copied and the number of words, words, sentences, and more than four sentences in the text was calculated. The values of readability were calculated using the Fireman and Chetinkaya formulas. The evaluated sites were grouped according to the source (personal information site / hospital site / newspaper / company) and according to the author (KBB physician / KBB physician not / academic title has / does not). Results: The texts on all the sites included in the study were found as "readable easily" (ortanca = 74.5; min-max = 54.0-87.9) according to the Fireman score. According to the Chetinkaya score, it can be read at "educational level" (medium±SS=72.3±11.6) and 8-9. It was a level that people who had been trained to the class could understand. Compared to the 100 site sources and authors included in the study, there was no difference in reading scores and levels. The result: in terms of health literature, it is a positive situation that the sources related to the "head-to-head" are "readable easily" when the average level of education in our country is also taken into account. The similar level of readability of medical or hospital-based sites compared to other sites can make it easier for patients to access accurate and high-quality information.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Dergi:  
KBB-Forum
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








KBB-Forum

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 97
Atıf : 5
KBB-Forum