Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 8
Yaşlılık Döneminde İşitme Kaybı ve İşitme Kaybına Yaklaşımlar
2016
Dergi:  
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Yazar:  
Özet:

İlerleyen yaşla birlikte kronik sağlık sorunları yaşama olasılığı da artmaktadır. Genel olarak 65 yaş ve üstü popülasyondaaz bir kronik rahatsızlık görülme oranı yaklaşık %80'dir. Yaşlanmayla birlikte tüm işitme sistemi de çeşitli değişikliklere uğramaktadır. Yaşlanmaya bağlı olarak zaman içinde gelişen işitme kaybı presbiakuzi olarak tanımlanır. Presbiakuzi, yaşlılık döneminde romatoid artrit ve hipertansiyondan sonrasık görülen üçüncü önemli kronik rahatsızlıktır. Diğer kronik rahatsızlıklarla birlikte işitme  kaybının da varlığı; yaşlı bireylerde depresyon, kaygı, sosyal hayattan izole olma, dikkatsizlik gibi psikolojik, sosyal ve bilişsel sorunları da beraberinde getirmektedir. Yaşlılarda  işitme kaybına yönelik hava yolu ve kemiğe yerleştirilen işitme cihazları, koklear implantlar ve yardımcı dinleme cihaz uygulamaları yanı sıra danışmanlık faaliyetleri de uzman kontrolünde yapılmalıdır. Bir bilim dalı olarak uzun bir geçmişi olmamasına rağmen, ülkemizde sağlık alanında önemi yeni anlaşılmaya başlanan odyoloji bilimi, bebek-çocuk-yetişkin popülasyonun yanı sıra, yaşlı bireylerde de kulak ve işitme sorunlarının tanı, tedavi rehabilitasyonu ve ilgili akademik/uygulama çalışmalarının başlatılması, yürütülmesi ve geliştirilmesi konularında önemli bir görevi üstlenmiştir. Bu çalışmanın amacı yaşlılık döneminde görülen işitme kaybını değerlendirmek ve konu ile ilgili birinci derecede ilgili olan aile hekimliği ve odyoloji işbirliğinin önemi konusunda farkındalık yaratmaktır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 585
Atıf : 1.382
2023 Impact/Etki : 0.103
Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care