Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 30
 İndirme 8
Kayak ve snowboarda ilişkin heyecan arama ölçeği (KSİHAÖ): Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması
2019
Dergi:  
Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Thomson ve diğ. (2012) tarafından kayak ve snowboard katılımcılarının heyecan arayışı düzeyini ölçmek üzere geliştirilen “The Contextual Sensation Seeking Questionnaire for Skiing and Snowboarding (CSSQ-S)” ölçeğinin Türk popülasyonu için geçerlik ve güvenirliğinin belirlenmesidir.  Materyal ve Yöntem: Çalışmaya farklı kayak merkezlerinde kayak ve snowboard yapan 622 kişi (kadın 167, x̄=24,33±2,54 yaş; erkek 455 x̄=27,52±2,21 yaş) katılmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliği için AFA ve DFA, güvenirliği için ise iç tutarlılık katsayısı ve test-tekrar test korelasyonu kullanılmıştır. Analizler SPSS 24 ve AMOS 23.0 paket programıyla yapılmıştır. Bulgular: Gerçekleştirilen AFA sonuçları, maddelerin faktör yük değerlerinin iki alt boyut altında 0,58-0,81 aralığında değiştiğini ve toplam varyans %64’ünü karşıladığını göstermiştir. Gerekli modifikasyon işlemlerinin yapıldığı DFA sonuçları ise, modelin mükemmel ve yeterli uyum indekslerine ulaştığını (x2/sd=5, CFI=0,95, GFI=0,95, AGFI=0,91, RMSEA=0,07) ve maddelerin faktör yük değerlerinin 0,55 ile 0,86 arasında değiştiğini göstermiştir. Test-Tekrar Test korelasyonu 0,98 (p<0,01) ve iki alt boyut için Cronbach Alpha değerleri 0,77 ve 0,86 olarak saptanmıştır. Sonuç:  Araştırmadan elde edilen bulgulara dayanarak,   ölçeğin iki faktörlü (yenilik arayışı ve risk arayışı) “Kayak ve Snowboarda İlişkin Heyecan Arama Ölçeği” (KSİHAÖ) olarak Türk kültüründe   kullanılabilecek yeterli psikometrik özelliklere sahip geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Contextual Sensation Seeking Questionnaire For Skiing and Snowboarding (cssq-s): The Study Of Validity and Reliability In Turkish
2019
Yazar:  
Özet:

Aim: This study was to examine the validity and reliability of The Contextual Sensation Seeking Questionnaire for Skiing and Snowboarding (CSSQ-S) that measures the level of sensation seeking for skiing and snowboarding, was developed by Thomson et al. (2012) for Turkish population. Material and Methods: The sample group of the study consisted of 622 (female: n=167, x̄ age=24.33±2.54; male: n=455, x̄age=27.52±2.21) who were actively involved in skiing and snowboarding in different ski centers. EFA and CFA were used for construct validity and internal consistency coefficient and test-retest correlation were used for reliability. PSS 24 and AMOS 23.0 software were used for analysis. Results: EFA showed that the factor structure revealed two sub-dimensions, the factor load values of the items varied between 0.58 and 0.81 and covered 64% of the total variance. The CFA results showed that the model reached perfect and adequate fit indexes (x2/sd=5, CFI=0.95, GFI=0.95, AGFI=0.91, RMSEA=0.07) after with the necessary modification procedures and the factor load values of the items varied between 0.55 and 0.86. Test-Retest correlation was 0.98 (p <0.01) and Cronbach Alpha values were found to be 0.77 and 0.86 for two sub-scales.  Conclusion: Based on the findings of the study, it can be said that the scale is a valid and reliable measurement tool with sufficient psychometric properties that can be used in Turkish culture as 2-factors structure (novelty seeking and risk seeking).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 205
Atıf : 683
Uluslararası Spor Egzersiz ve Antrenman Bilimi Dergisi