Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 54
 İndirme 7
Mevlâna’nın Torunlarından Pir Hüseyin Efendi’nin Hayatı ve Vakıfları
2020
Dergi:  
Vakıflar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Mevlana neslinden Pir Hüseyin Çelebi’nin hayatı ve vakıfları incelenmiştir. 1580 yılında doğan Hüseyin Efendi, 1666 yılında vefat etmiştir. Mevlana Dergâhı’nın 17. postnişini olan Hüseyin Efendi, Sultan İbrahim’e arakıyye giydirilmesi, Abaza isyanındaki durumu ve Kadızadelilerin semaya bakışı gibi olaylarla muhatap olmuştur. Yaşadığı olaylar anlatıldıktan sonra vakıflarına değinilmiştir. Ona ait önemli eserlerden biri, Kapı Cami’dir demek abartı olmaz. Bu caminin yanında mescit, muallimhane ve çeşme yaptırmıştır. Ayrıca var olan bazı vakıflara da para tahsis etmiştir. 1659 yılında vakıflarında görevli 28 kişiye günlük 75 akçe ödenmiştir. Bu vakıfların en önemli gelir kaynağı, Hüseyin Efendi’nin vakfettiği han ve dükkânlardan elde edilen kiralardı. Bu anlamda hayırsever bir kişiydi. Araştırmada üç vakfiyedeki bilgiler diğer belgeler ve incelemeler ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Life and Waqfs Of Pir Huseyin Efendi, One Of Mevlâna’s Grandsons
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, the life and the waqfs of Pir Hüseyin Efendi, descendant of Mevlâna, were examined. Hüseyin  Efendi, born in 1580, died in 1666. Hüseyin Efendi, who was the 17th sheikh (head of a dervish lodge) of the  Mevlâna Dervish Lodge, witnessed events such as Sultan Ibrahim’s wearing of a dervish cone, his situation in the  Abkhazian rebellion and the Kadızadelis movement. After explaining the events he experienced, his waqfs were  mentioned. It is not an exaggeration to say that one of his important works is the Kapı (Gate) Mosque. Alongside  this mosque, a masjid, a teacher’s house (a kind of school) and a fountain were built. He also allocated money  to some existing waqfs. In 1659, a total of 75 silver coins was daily paid to 28 people working in their waqfs. The  most important source of income for these waqfs was the rents obtained from the inns and shops which were  devoted by Hüseyin Efendi. In this sense, he was a philanthropist. In the research, the information in the three  waqfiyahs was evaluated by comparing it with other documents and reviews.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Vakıflar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 215
Atıf : 1.080
2023 Impact/Etki : 0.176
Vakıflar Dergisi