Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
COVID-19 ÖNCESİ DÖNEMDE VE COVID-19 PANDEMİSİ SIRASINDA YOĞUN BAKIMDA YATAN HASTALARDAN İZOLE EDİLEN BAKTERİYEL VE FUNGAL ETKENLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE ANTİBİYOTİK DUYARLILIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI
2024
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: COVID-19 salgını, küresel bir halk sağlığı krizi yarattı. COVID-19'lu yoğun bakım hastaları, çeşitli risk faktörleri nedeniyle bakteriyel ve mantar kaynaklı enfeksiyonlara daha yatkındır. COVID-19 pandemisi öncesi ve sonrasında antibiyotik kullanım profili ve mikrobiyolojik izolatlardaki eğilimleri karşılaştırarak Yoğun Bakım Ünitesindeki (YBÜ) antibiyotik tüketimini izole edilen etkenleri analiz etmeyi amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM: Mart 2020 - Şubat 2021 tarihleri arasında COVID-19 döneminde ve Mart 2019 - Şubat 2020 tarihleri arasında COVID-19 dönemi öncesinde hastaneye yatırılan YBÜ hastalarından laboratuvara gönderilen çeşitli klinik örnekler retrospektif olarak incelendi. Kültürde saptanan bakteriyel ve fungal etkenler Vitek 2 tanımlama yöntemi kullanılarak tanımlandı. BULGULAR: Bu çalışmaya COVID-19 öncesi 1 yıllık süre içerisindeki 666 ve SARS-CoV-2 pandemisi sırasındaki COVID-19 ile uyumlu semptomları olan ve PCR testi pozitif çıkan 67 hasta örneği olmak üzere toplamda 733 örnek dahil edilmiştir. Pandemi öncesindeki bir yıllık dönemde en sık izole edilen etken %23,5 ile Klebsiella pneumoniae iken bunu %17,7 ile Pseudomonas aeruginosa ve %16,8 ile Acinetobacter baumannii izlediği görülmüştür. Pandeminin ilk bir yıllık dönemi boyunca en sık izole edilen etken, COVID-19 öncesi dönemin aksine, %35,8 ile Acinetobacter baumannii olmuştur. Bunu sırasıyla % 16,4 ile Klebsiella pneumoniae ve büyük oranda Gram pozitif etkenler takip etmiştir. SONUÇ: COVID 19 hastalarında eşlik eden bakteriyel/fungal enfeksiyonların prevalansı ve etkenlerin çeşitliliği bilinmemektedir. Bu hasta grubunda saptanan etkenlerin ve duyarlılıklarının önceki yıllarda saptananlarla karşılaştırılmasının ampirik tedaviyi yönlendirmekte fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Bacterial and Fungal Agents Isolated From Patients Admitted To Intensive Care Units Before and During The Covid-19 Pandemic and Comparison Of Antibiotic Susceptibilities
2024
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: The COVID-19 pandemic has created a global public health crisis. Intensive Care Unit (ICU) patients with COVID-19 are more prone to bacterial and fungal infections due to various risk factors. We aimed to analyze the isolated factors of antibiotic consumption in the ICU by comparing the antibiotic use profile and trends in microbiological isolates before and after the COVID-19 pandemic. MATERIAL AND METHODS: Various clinical samples sent to the laboratory from ICU patients hospitalized during the COVID-19 period between March 2020 - February 2021 and before the COVID-19 period between March 2019-February 2020 were retrospectively analyzed. Etiological agents of bacterial and fungal infections were identified using the Vitek 2 identification method. RESULTS: A total of 733 samples were included in this study, comprising 666 samples from the 1-year period before COVID-19 and 67 samples of patients with symptoms consistent with COVID-19 during the SARS-CoV-2 pandemic and positive PCR test. In the one-year period before the pandemic, the most frequently isolated agent was Klebsiella pneumoniae with 23.5%, followed by Pseudomonas aeruginosa at 17.7% and Acinetobacter baumannii at 16.8%. During the first one-year period of the pandemic, the most frequently isolated agent was Acinetobacter baumannii at 35.8%, unlike the pre-COVID-19 period. This was followed respectively by Klebsiella pneumoniae at 16.4% and predominantly Gram-positive agents. CONCLUSIONS: The prevalence of concomitant bacterial/fungal infections and the diversity of agents in COVID 19 patients are unknown. We think that the comparison of the agents and their susceptibilities detected in this patient group with those detected in previous years will be useful in guiding empirical treatment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.024
Atıf : 2.070
Kocatepe Tıp Dergisi