Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
 İndirme 1
II. MEŞRUTİYETİN İLÂNI SONRASI EDİRNE VİLAYETİ’NDE GENEL VAZİYET: KONSOLOS SAMSON’UN RAPORU (1909)
2023
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Genelde İngiliz istihbaratının özelde İngiliz Dışişleri’nin Edirne Vilayeti’ndeki başlıca ‘güvenilir’ istihbarat kaynaklarından biri konsolos raporlarıdır. Bu raporlar, 19. Yüzyılda dünyanın neredeyse dörtte üçüne yayılmış Londra merkezli devasa bir istihbarat çarkını beslemesi ve Britanya’nın karar alma mekanizması üzerinde tesiri olması açısından önem arz etmektedir. Ayrıca bu tip raporlardan dönemin İngiliz perspektifine ışık tutabilmek ve Türk tarihinin en kritik safhalarından biri olarak değerlendirilebilecek meşruti monarşiye geçiş sonrası Edirne Vilayeti örneğinden hareketle imparatorluk bürokrasinin işleyişine dair ipuçları edinmek mümkündür. Asker kökenli bir diplomat olan Samson, 1906-1914 yılları arasında Britanya’nın Edirne Vilayet Konsolosluğu görevini yürütmüştür. Bu süre zarfında Edirne vilayetinin askeri, politik, idari, demografik ve topoğrafik yapısı hakkında raporlar kaleme almış ve vilayetteki misyonerlik faaliyetlerini de desteklemiştir. Bu makale, yerli ve yabancı literatürde hakkında fazla bilgi bulunmayan Louis Lort Rhys (L.L.R.) Samson’un biyografisi ile konsolosluk vazifesini yürütmekteyken vilayet hakkında kaleme aldığı raporu merkezine almaktadır. 31 Mart 1909 tarihli bu rapor, Londra’da The National Archives’de Cabinet Office Files tasnifinde yer almaktadır. Rapor, 23 Temmuz 1908’de İkinci Meşrutiyet’in ilanından Mart 1909’a kadar, vilayetteki genel durumun ‘kesitler halinde genel manzarasını’ ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler:

General Situation In The Province Of Adrianople After The Proclamation Of The Constitutional Monarchy: Consul Samson’s Report (1909)
2023
Yazar:  
Özet:

One of the main ‘reliable’ sources of information for British intelligence in general and the Foreign and Commonwealth Office in particular in the province of Adrianople was consular reports. These reports are important because they fed a vast London-centred intelligence network that spread to almost three quarters of the world in the 19th century and influenced British decision-making. In addition, such reports can shed light on the British perspective of the period and provide clues as to how the imperial bureaucracy functioned in the Adrianople province after the transition to the constitutional monarchy, which can be considered one of the most critical periods in Turkish history. Samson, a diplomat with a military background, served as the British Consul in the province of Adrianople between 1906 and 1914. During this period, he wrote reports on the military, political, administrative, demographic and topographical structure of the province of Adrianople and supported missionary activities in the province. This article focuses on the biography of Louis Lort Rhys (L.L.R.) Samson, about whom there is not much information in the local and foreign literature, and the report he wrote about the province while he was the provincial consul of Adrianople. This report, dated 31 March 1909, is in the Cabinet Office Files at the National Archives in London. The report gives a ‘brief account’ of the general situation in the province from the proclamation of the Constitutional Monarchy on 23 July 1908 to March 1909.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.868
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi