Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Gelir Gruplarına Göre Sınıflandırılmış Sahra Altı Afrika Ülkelerinin Ekonomik Büyümesini Etkileyen Seçilmiş Makroekonomik Göstergelerin Panel Veri Analizi ile Sınanması (1990-2019)
2024
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada 1990-2019 yılları arasındaki veriler kullanılarak, seçilmiş Sahra altı Afrika ülkeleri için doğrudan yabancı sermaye yatırımları, işgücüne katılım oranı, ihracatın ithalatı karşılama oranı ve doğal kaynak gelirlerinin ekonomik büyümeyi arttırıcı ya da azaltıcı yönde etkisi bulunup bulunmadığı tespit edilmiştir. Ekonomik büyüme değişkenini Kişi Başına Gayri Safi Yurtiçi Hasıla Yıllık Değişim (%)’in temsil ettiği çalışmada, gelir farklılıklarının da etkisi görebilmek amacıyla Sahra Altı Afrika ülkeleri Birleşmiş Milletlerin gelir sınıflandırmasına göre sınıflandırılmış, düşük gelirli ülkeler, alt-orta gelirli ülkeler, üst orta gelirli ülkeler olarak ayrılmıştır. Bu ayrım yapılırken Birleşmiş Milletlerin belirlemiş olduğu gelir aralıkları dikkate alınmıştır. Bu ayrım sonucunda düşük gelir sınıfında 19, alt-orta gelir sınıfında 12, üst-orta gelir sınıfında ise 4 ülke analiz edilmiştir. Ekonometrik analiz yöntemi olarak dinamik panel veri analiz yöntemlerinden olan iki aşamalı sistem GMM panel veri analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen tahminler sonucunda düşük gelirli Sahra altı Afrika ülkelerinde ekonomik büyüme üzerinde söz konusu bağımsız değişkenlerden hiçbirinin etkisine rastlanmamışken alt-orta gelirli sahra altı Afrika ülkelerinde doğrudan yabancı yatırımların ekonomik büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve ters yönde ihracatın ithalatı karşılama oranının ise istatistiksel olarak anlamlı ve doğrusal yönde ilişkiye sahip olduğu görülmüştür. Üst-Orta gelir grubundaki ülkeler ile yapılan analizde ise işgücüne katılım oranının ve doğal kaynak gelirlerinin ekonomik büyüme ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu görülürken, ilişkinin yönüne bakıldığında ise işgücüne katılım oranının doğrusal, doğal kaynak gelirlerinin ise ters yönde ilişkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak denilebilir ki gelir gruplarına göre ekonomik büyüme üzerinde etkisi olan değişkenler farklılaşmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Analyzing Macroeconomic Indicators That May Affect Economic Growth In Sub-saharan African Countries: A Panel Data Analysis In The Context Of Income Level Classification (1990-2019)
2024
Yazar:  
Özet:

The purpose of the study was to ascertain whether the export-import coverage ratio (EXIM), the income of natural resources (NATR), labour force participation rate (LFPR), and foreign direct investment (FDI) had a positive or negative impact on economic growth for 34 Sub-Saharan African countries using data from 1990 to 2019. The change in Gross Domestic Product Per Capita (%) is used in the study as a proxy for the economic growth variable, and Sub-Saharan African nations were categorized based on the United Nations' income classification system to create more homogeneous groups and consequently more accurate analysis results. To do this, 34 Sub-Saharan African nations were divided into three income categories: lower-middle-income, upper-middle-income, and low-income. The income categories established by the UN were considered while drawing this distinction. This divide led to the analysis of 18 low-income nations, 12 lower-middle-income countries, and 4 upper-middle-income countries. One of the dynamic panel data analysis techniques, the two-step system GMM panel data analysis, was used as the econometric analysis approach. According to the estimations, FDI in lower-middle-income sub-Saharan African countries was statistically significant and inversely related to economic growth; it was observed that the coverage ratio of exports to imports has a statistically significant and linear relationship. None of these independent variables were found to influence economic growth in low-income sub-Saharan African countries. There is a statistically significant correlation between the LFPR and NATR and economic development in the upper-middle income category of nations analyzed. As a result, the influence of factors varied and fluctuated on economic growth based on the income levels of different groups.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.961
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi