Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 2
Koronavirüs Hastalığı-2019 ile Enfekte Olduktan Sonra Yeni Tanı Diabetes Mellitus Saptanan Hastalarda Klinik Bulgular ve Glisemik Parametrelerin Değerlendirilmesi
2021
Dergi:  
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) enfeksiyonunu geçirdikten sonra yeni diabetes mellitus (DM) tanısı konulan hastaların klinik bulgular ve glisemik parametreler açısından analiz edilmesi ve tip 2 DM hastaları ile kıyaslanmasıdır. Yöntem: Bu retrospektif olgu-kontrol çalışmasına post covid DM hastaları (PCDM) ile COVID-19 geçirmemiş olup yeni tip 2 DM tanısı konulan hastalar dahil edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya PCDM tanısı konulan 58 ve tip 2 DM tanısı konulan 57 hasta dahil edildi. Katılımcıların 73’ü erkek olup yaş ortalaması 49,1 ± 12 yıl idi. İki grup yaş, cinsiyet dağılımı, sigara içiciliği, ailede DM öyküsü sıklığı ve beden kitle indeksi ortalaması açısından benzerdi (p > 0,05). Tip 2 DM hastalarında ağız kuruluğu, poliüri, polidipsi ve kilo kaybı daha sık iken; PCDM hastalarında halsizlik daha sıktı (p < 0,05). PCDM hasta grubunda serum kreatinin düzeyi tip 2 DM hasta grubundan daha yüksek olup (p < 0,05); glikozile hemoglobin A1c, c-peptit, alanin transaminaz, aspartat transaminaz, lipid düzeyleri ve spot idrarda mikroalbumin/kreatinin oranı iki grup arasında benzerdi (p > 0,05). Mikrovasküler komplikasyonlardan biri olan nöropati tip 2 DM hasta grubunda daha sık idi (p < 0,05). Tanı anında diyabetik ketoasidoz bulunma sıklığı iki grup arasında benzerdi (p > 0,05). Sonuç: Bu çalışmada PCDM hastalarının tip 2 DM hastalarından farklı semptom ve bulgularla prezente olduğu ama metabolik parametreler açısından tip 2 DM hastaları ile çok benzer olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Clinical findings and glycemic parameters in patients with new diagnosis after infection with Coronavirus Disease-2019
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study is to analyze and compare patients diagnosed with new diabetes mellitus (DM) after infection with coronavirus disease-2019 (COVID-19) with clinical findings and glycemic parameters. Method: This retrospective fact-control study included patients who have not passed COVID-19 with post-covid DM (PCDM) and who have been diagnosed with new type 2 DM. Results: The study included 58 patients diagnosed with PCDM and 57 patients diagnosed with Type 2 DM. 73 of the participants were men and the average age was 49.1 ± 12 years. The two groups were similar in terms of age, gender distribution, smoking, family DM history frequency and body mass index average (p > 0.05). In type 2 DM patients, mouth drought, polyurethane, polydipsy and weight loss were more common; in PCDM patients, infertility was more common (p < 0.05). The serum creatine levels in the PCDM patient group are higher than the type 2 DM patient group (p < 0,05); the glycosyl hemoglobin A1c, c-peptit, alanin transaminase, aspartate transaminase, lipid levels and the microalbumin/creatine ratio in the spot urine were similar between the two groups (p > 0,05). Neuropathy of type 2 was more common in the patient group of DM (p < 0,05). At the moment of diagnosis, the frequency of diabetes ketoacidosis was similar between the two groups (p > 0.05). This study found that PCDM patients were present with different symptoms and findings than type 2 DM patients but were very similar to type 2 DM patients in terms of metabolic parameters.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 386
Atıf : 361
İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi