Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
 İndirme 5
TOWARDS THE CRISIS IN METROPOLITAN MUNICIPALITY: THE EFFECTS OF THE PRESIDENTIAL GOVERNMENT SYSTEM ON THE CENTER-LOCAL RELATIONS AND PROBLEM
2022
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı’dan merkezi yönetimin bir uzantısı olarak konumlandırılmış bir “yerel yönetim” yapısı devralmıştır. Merkezi yönetimin ağır vesayetinin şekillendirdiği bu yapı Cumhuriyet döneminde de varlığını sürdürmüştür. Ancak merkezi vesayetin daha derinleştiği ya da hafiflediği zamanlar da söz konusu olmuştur. İkibinli yılların başlarında dış dinamiklerin de etkisiyle “yerelleşme” yönünde önemli adımlar atılmış olsa da yeni sistem arayışları yerelleşme rüzgarının etkisini azaltmıştır. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin getirmiş olduğu yeni yapı, genel siyasette olduğu gibi yerel siyasette de yeni bir dönemin önünü açmıştır. Yeni sistem, siyasal partiler arasında ittifak anlayışını gerekli kılarken, daha sert ve gerilimli bir siyasal iklim de yaratmıştır. İttifak anlayışı, yerel siyasete de yansımış ve merkez-yerel ilişkileri daha sorunlu bir sürece girmiştir. Ayrıca, sert siyasal ilişkiler, 6360 sayılı Yasa’nın da bir takım uygulama sorunlarını ve görünmez kusurlarını görünür hale getirmiştir. Çalışmamızda, özellikle sorunlu hale gelen merkezi yönetim, büyükşehir belediye ilişkilerine odaklanılmaya çalışılmıştır. Bu bağlamda, merkezi yönetim ile büyükşehir belediyeleri ilişkileri ve büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri ilişkilerinden kaynaklanan “sorun alanları” irdelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Özet:

The Republic of Turkey inherited a "local government" structure positioned as an extension of the central government from the Ottoman Empire. This structure, shaped by the heavy tutelage of the central government, continued its existence in the Republican period. However, there were times when central tutelage got deeper or lessened. Although important steps were taken in the direction of “localization” in the early 2000s with the influence of external dynamics, the search for new systems reduced the effect of the wind of localization. In particular, the new structure brought by the Presidential Government System paved the way for a new era in local politics as well as in general politics. While the new system necessitated the understanding of alliance between political parties, it also created a more tense political climate. The understanding of alliance was also reflected in local politics and the center-local relations entered a more difficult period. Moreover, strained political relations have made visible some of the implementation problems and invisible flaws of Law 6360. This study seeks to examine the center-local relations, which are in the tense political atmosphere of the last period. In this context, the "problem areas" arising from the relations between the central government and metropolitan municipalities and the relations between metropolitan municipalities and district municipalities have been tried to be examined.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 925
Atıf : 3.740
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi