Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 14
 İndirme 1
MİSLİ OVASI (NİĞDE) YERALTISULARININ KALİTESİ VE KULLANIM OLANAKLARI
2008
Dergi:  
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnceleme alanı içerisinde temeli, Kretase yaşlı gabrolar oluşturmaktadır. Bunun üzerine gelen birimler Senozoyik boyunca Kuvaterner’e kadar devam etmektedir. Volkanik kayaçlardan oluşan bölgede, volkanizma Miyosen’de başlayarak Kuvaterner sonlarına kadar etkinliğini sürdürmüştür. Bu süreçte bölgede önce Melendizdağı ve sonra Hasandağı malzemeleri oluşmuştur. Kuvaterner yaşlı alüvyon ve yamaç dolguları, volkanik ve magmatik kökenli çakıl ve kumlardan oluşan en genç birimlerdir. Yüksek geçirgenliğe sahip Kuvaterner çökelleri ve bazalt lavları akifer birimleri oluşturmaktadır. İnceleme alanında Gölcük (Misli) ve çevresi tüf, çakıl, kum ve siltten oluşan serbest akifer özelliğinde iken, kuzeybatıya gidildikçe (Kiledere ve çevresi) alüvyon, farklı düzeylerinde kiltaşı içermesinden ötürü basınçlı akifer özelliği göstermektedir. Gölcük, Kiledere ve Suvermez hattı boyunca oluşan faylanma nedeni ile sediment kalınlığı orta ve kuzey kesimlerde artmaktadır. Akiferin yeraltısu tablası haritasına göre yeraltı suyu akımı doğu-güneydoğudan batı-kuzeybatıya doğrudur. Bölgedeki suların anyon ve katyonları birleştiren doğruların yaklaşık paralel olması suların kökenlerinin aynı olduğunu göstermektedir. Sular, karbonat sertliği %50’den fazla olan ve CaCO3 ve MgCO3’lı sular sınıfındadır. Suların sertlikleri 18-36 0Fs, arasındadır. pH değerleri 7 ile 8 arasında, değişmektedir. EC değerleri ise 456-1.530 µS/cm arasında olup, Türk Standartları Enstitüsü (TSE 266, 1997) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO,1999) içme suyu standartlarına göre incelenen sular içilebilecek sular sınıfındadır. İnceleme alanındaki sular, Schoeller’in içilebilirlik diyagramına göre 1. kalite ve 2. kalite sular sınıfındadır. Sulama suyu özelliklerine göre “çok iyi-iyi ve iyi kullanılabilir” özelliktedir. Sular ABD Tuzluluk Laboratuvarı diyagramında C2S1 ve C3S1 sınıfındadır. Doygunluk indislerine göre bölgedeki sular karbonat çökeltebilir, sülfatı ise çözündürebilir özelliktedir. İzotop verilerine göre suların birbirleri ile ilişkili ve meteorik kökenli olduğu belirlenmiştir. Trityum analizlerine göre ise bölgedeki sular yüksek kotlardan beslenen derin dolaşımlı sulardır.

Anahtar Kelimeler:

The quality and use of the locations.
2008
Yazar:  
Özet:

The basis within the examination area is the Kretase old gabrols. The units that come after this continues throughout the Senozoik until the Kuvaterner. In the region consisting of volcanic rockets, volcanism has continued its activity from Miyosen to the end of the Kuvaterner. In this process, the area was formed first and then the crop materials. The Quaterner are the youngest units consisting of old alivium and foam fillings, volcanic and magmatic foam and sand. High passivity Quaterner ruins and basalt laws form acifers. In the area of examination, Gölcük (Misli) and its surrounding areas are free-acypher characteristics consisting of pipe, square, sand and silk, while going to the northwest (Kiledere and its surrounding areas) the alivion shows a pressure-acypher characteristics because it contains curtains at different levels. With the cause of the benefit formed along the Gölcük, Kiledere and Suvermez line, the thickness of the sediment increases in the middle and north parts. According to the subterranean map of Akifer, the subterranean water flow is right from east to east to west to northwest. The fact that the waters in the area are approximately parallel to the truths that combine the anions and cations indicates that the waters have the same origin. The water is in the water class with a carbonate hardness of more than 50%, with CaCO3 and MgCO3. The hardness of the water is between 18-36 0Fs. The pH values vary between 7 and 8. The EC values are between 456-1.530 μS/cm and are in the drinking water class according to the Turkish Standards Institute (TSE 266, 1997) and the World Health Organization (WHO, 1999). The waters in the review area are in the 1st quality and 2nd quality waters class according to Schoeller's drinkability chart. According to the hydration water characteristics, it is "very good-good and well-useable" characteristics. Water is in the US Salt Laboratory Diagram C2S1 and C3S1 classes. According to the density indicators, the waters in the area can dissolve carbonate, while sulphate is soluble. According to the isotop data, the waters are connected to each other and have a meteoric origin. According to the triathlon analysis, the waters in the area are deep circulating waters that feed from high waters.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Sağlık Bilimleri; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 858
Atıf : 1.538
2023 Impact/Etki : 0.061
Konya Mühendislik Bilimleri Dergisi