Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 9
 İndirme 2
Meşcere Karışımında Mekansal Boyut
2010
Dergi:  
Forestist
Yazar:  
Özet:

Karmaşık ekolojik süreçlere sahip olan meşcerenin boy, çap, ağaç sayısı, sıklığı, göğüs yüzeyi, şekil katsayısı, hacmi, verim sınıfı, karışımı ve tür bileşimi gibi özellikleri çeşitli ormancılık bilim dallarında araştırma konusu olmuştur. Bu özellikler meşcere tanıtımı hakkında anlamlı bilgiler vermekte ancak meşcerenin mekansal yapısı ve karışımını yeterince açıklayamamaktadır. Oysa ormanların sürdürülebilirliğini sağlamak için onun mekansal yapısını daha iyi ortaya koyabilecek yeni yaklaşımlara ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu yaklaşımlara örnek olması amacıyla İstanbul Belgrad ormanında kayın, gürgen ve meşe türlerinin bulunduğu bir meşcereden 95 ağacı içeren 60x70 metrelik bir alandaki ağaçların koordinatları ve çapları ölçülmüş, türleri belirlenmiştir. Ölçülen örnek alan ile ondan türetilen dört senaryo alanında mekansal olmayan ve mekansal olan yaklaşımlarla karışımlar belirlenmiş ve karşılaştırılmıştır. Mekansal olmayan analiz sonuçlarına göre; örneklemenin yapıldığı alan ile ondan türetilen dört senaryo alanın karışım çeşidi, türlerin ağaç sayısı oranı ve göğüs yüzeyi oranına göre karışım değerleri aynıdır. Bu nedenle beş örnek alanında birbirinin aynı meşcere yapısına sahip olduğu gibi bir sonuç ortaya çıkarmaktadır. Oysa aynı örnek alanların karışma göstergesi kullanılarak mekansal analizleri yapıldığında ise grafik olarak doğal ve dört senaryo alanın farklı meşcere mekansal yapısına sahip olduğu belirlenmiştir. Mekansal karışım analizi ile mekansal meşcere yapısı ve orman içindeki ekolojik süreçler daha sağlıklı belirlenecektir. Böylece yapılacak teknik ormancılık çalışmalarının başarısına anlamlı katkılar sağlanabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Forestist

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.170
Atıf : 3.794
2023 Impact/Etki : 0.469
Forestist