Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 53
 İndirme 4
Sözlü Kültür Ekseninde Seyyid Derviş Beyaz Ocağı Hakkındaki Menkıbeler
2021
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Seyyid tabir olarak, bir topluluğun ileri gelenlerine verilen isimdir. Ehl-i beyt soyundan gelen ocakzâdeler, evlâd-ı resûl oldukları için “seyyid” olarak anılmaktadırlar. Anadolu’da kurulan Alevi dede ocaklarının büyük bir bölümü bu seyyidlerin adlarını taşımaktadır. Seyyid Derviş Beyaz Ocağı da bunlardan biridir. Ocağa ismini veren de “Derviş Beyaz” olarak anılan “Es-Seyyid Şeyh Mahmudü’l-Kebir”dir. Ocağın şeceresinde verilen bilgilere göre; onun kerâmetlerine şahit olan Sultan Murad Hüdavendigâr’dan beri bu ocak, onun ismi ile anılmaktadır. Ocağa ismini veren meşhur menkıbenin ise ateşe girip yanmamak ve buz tutmak kerâmeti olduğu söylenmektedir. Bu söylencelerin söz konusu olduğu menkıbeler, ocağın şeceresinin bir kısmını derleyip kitap haline getiren Metin Küçük Dede’nin çalışması sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu çalışma amacı itibarıyla ocağın kerâmetleri üzerine anlatılan birçok menkıbenin derlenmesinden yola çıkmıştır. Söz konusu menkıbeler sözlü kültür ekseninde incelense bile ocaklar arasındaki çekişmeler nedeniyle menkıbelere konu olan kerametlerin paylaşılamaması da ocağın dedelerinden Hazır Ali Beyazyıldırım Dede’nin araştırmaları ve elindeki şecereye ait beyanları doğrultusunda açıklanacaktır. Çalışmada önce Metin Dede’nin derlediği şecerede yer alan kerametler hakkındaki menkıbelere yer verilecektir. Daha sonra bu çalışmanın ilham kaynağı olarak günümüzde geleneksel dedelik kültürünü devam ettiren Seyyid Haktan Çelik Dede ve ailesinin anlattığı menkıbelere yer verilecektir.Anahtar Kelimeler: Seyyid, Derviş Beyaz, Şecere, Kerâmet, Menkıbe.

Anahtar Kelimeler:

Sözlü Kültür Ekseninde Seyyid Derviş Beyaz Ocağı Hakkındaki Menkıbeler
2021
Yazar:  
Özet:

The name is given to the advanced people of a community. Those who are from the descendants of Beethoven are called "seyyid" because they are the sons of the Prophet. A large part of the Alevi grandfather's offices founded in Anadolu carry the names of these seyyids. The White House of Seyyid Derwish is one of them. The name of the Ocacaca is also known as "Derviş White" as "Es-Seyyid Sheikh Mahmudü'l-Kebir". According to the information given in the sheriff of the Ocaq; since Sultan Murad Hudavendigâr, who has witnessed his charities, this January is mentioned by his name. It is said that the name of the famous menkben is to enter the fire and not burn and keep the ice. This is the story of the little grandfather, who has written a piece of the book, and has written a piece of the book. This work has led to the extent that many of them have been put on the way of the work of the crew. If the reference is studied in the oral culture axis, the discontinuation between the January and the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation of the discontinuation. In the course of the study, the text of the grandfather's collection will be placed in the framework of the currents. This is the source of inspiration for this work that will be placed in the memories that Seyyid Haktan Steel Dede and his family, who will continue the traditional grandfather’s culture today.Anahtar Words: Seyyid, Derviş White, Şecere, Kerâmet, Menkıbe.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 924
2023 Impact/Etki : 0.144
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi