Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
 İndirme 5
Genel Anestezi Uygulanan Hastalarda Farklı Havayolu Aygıtlarının Orta Kulak Basıncı ve Bulantı Kusma Sıklığı Üzerine Etkisi
2016
Dergi:  
Gazi Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada kullanımı ve çeşitleri giderek yaygınlaşan supraglottik havayolu aygıtlarının orta kulak basıncı (OKB) ve postoperatif bulantı kusma (POBK) üzerine olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, etik kurul onayı alındıktan sonra genel anestezi altında diz artroskopisi planlanan ve farklı havayolu aygıtı kullanılan 18-65 yaş arası, ASA I veya II risk grubunda yer alan kadın ve erkek 100 olgu üzerinde gerçekleştirildi. Gruplar seçilen havayolu erişim ekipmanına göre; Klasik LMA (Grup LMA, n=20), I-gel (Grup I-gel, n=20), Cobra PLA (Grup Cobra PLA, n=20), LMA Supreme (Grup LMA Supreme, n=20) ve oral endotrakeal tüp (Grup ETT, n=20) olacak şekilde belirlendi Tüm hastalara anestezi indüksiyonu için lidokain 1 mg kg-1, propofol 2-3 mg kg-1 remifentanil 0.2 mg kg-1 dk-1 uygulanırken ETT grubunda bu ajanlara rokuronyum 0.6 mg kg-1 eklendi. Anestezi idamesi için sevofluran 1 MAK ve remifentanil infüzyonu 0.05-0.2 mg kg-1 dk-1 uygulandı. Hastaların kalp hızları, sistolik arteriye basınçları (SAB), diyastolik arter basınçları (DAB) periferik oksijen saturasyonları (SpO2), end tidal CO2 (EtCO2) sağ ve sol OKB’ları ve POBK sıklığı değerlendirildi. Bulgular: Demografik özellikler açısından herhangi bir farklılık tespit edilemeyen hastalarda, Grup ETT de entübasyon sonrası DAB ve MAB değerleri tüm suproglotik hava yolu araçlarına göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi (p=0,01, p=0,012, p=0,013, p=0,015, sırasıyla). Gruplar arasında sol ve sağ orta kulak basınçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Kontrol ölçümlerinden yaklaşık 30 dakika sonra tüm gruplarda OKB değerlerinde artış saptanmasına rağmen ETT grubunda entübasyon sonrasında ani yükseliş gözlendi. OKB değerinde kontrol değerlerine göre en az dalgalanma I–jel grubunda saptandı. Postoperatif bulantı-kusma sıklığı ETT grubunda daha fazla gözlendi. Sonuç: Çalışmamızda havayolu kontrolünde kullanılan tüm aygıtların OKB’nı belli bir süre sonra artırmalarına rağmen, genel anestezi altında artroskopi yapılan hastalarda supraglottik havayolu aygıtlarının hemodinamik verileri etkilemeden ve postoperatif bulantı kusmada artışa neden olmaksızın güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Gazi Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.186
Atıf : 523
Gazi Medical Journal