Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
Dijital Belleğin Ekonomi Politiği Üzerine Eleştirel Bir Tartışma
2022
Dergi:  
Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi
Yazar:  
Özet:

Dijital teknolojiler, bireylerin, toplumların ve şirketlerin veri toplama, hatırlama ve unutmalarına olanak veren yeni dijital araçlar ve platformlar sağladığı için, geçmişi saklama, hatırlama ve unutma teamüllerini dönüştürdü. Yeni medya yakınsamasıyla birlikte bellek, kişisel ve yerel özellikleri yanında küresel bir boyut da kazandı ve dijital olarak aracılanmış belleğe dönüştü. Bu teknolojiler dijital belleğin siber uzamda sonsuz defa indekslenmesine, arşivlenmesine, dolaşıma girmesine ve işlenmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle, dijital olarak aracılanmış bellek toplumlar üzerinde bazı ekonomik, politik, sosyal ve kültürel etkiler yarattığı için, Web ve bulut teknolojilerindeki ilerlemeler, bellek çalışmalarının yeni boyutlarının ekonomi politik bir bakış açısıyla tartışılmasını mümkün kılıyor. Bu çalışma, dijital belleğin metalaşma süreçlerini kavramsal olarak inceler, dijital belleğin maddi ve gayri maddi temellerini ekonomi politik perspektiften analiz eder ve bu ikisinin temel olarak iç içe geçtiğini ileri sürer. Teknolojik araçların üretilmesinde kullanılan nadir elementler, dijital belleğin maddi temeli olarak ele alınır. Ayrıca, bu nadir elementleri kullanan büyük teknoloji şirketleri ve onların veri merkezleri bu maddi temelin uzantıları olarak incelenir. Dijital olarak arşivlenen, yönetilen ve erişilen bellek, veri olarak kabul edilir ki bu, dijital belleğin gayri maddi temelini oluşturur. Dijital belleğin maddi ve gayri maddiliği, mevcut veri ekonomisine içkin iktidar ilişkilerinden ve ideolojiden bağımsız değerlendirilemez. Bu nedenle, bu çalışma veri ekonomisine içkin iktidar ilişkilerinin ve ideolojinin maddiliği ve gayri maddiliği arasındaki akışı açığa çıkarmak için, dijital belleği ekonomi politik bir perspektiften tartışmayı hedefler. Ayrıca böyle bir ekonomik sistemde karşılaşılması muhtemel zorlukları, riskleri ve çıktıları da ortaya koyar.

Anahtar Kelimeler:

A Critical Debate On The Political Economy Of Digital Memory
2022
Yazar:  
Özet:

Digital technologies have transformed the conventions of preserving, recalling, and forgetting the past as they provide new digital tools and platforms to remember, to forget and to collect data for individuals, societies, and corporations. With the convergence of new media, memory gains a global aspect along with its personal and local characteristics and turns into the digitally mediated memory. These technologies enable digital memory to be indexed, archived, circulated, and processed infinitely in cyberspace. Therefore, the advancements in the Web and cloud computing technologies yield new dimensions for memory studies to be discussed from a political economy perspective since digitally mediated memory has some economic, political, societal, and cultural impacts on societies. This study conceptually scrutinizes the commodification processes of digital memory and analyzes its material and immaterial bases from a political economy perspective, and claims that they are fundamentally interwoven. The rare earths which are used to produce technological devices are considered as the material basis. Additionally, major technology corporations using these rare earths, and their data centers are taken as the extensions of its materiality. Digitally archived, managed, and retrieved memory is considered as data, which represent immaterial basis of digital memory. The materiality and immateriality of digital memory are not regarded as independent from the inherent power relations and ideologies of the current data economy. Thus, this study aims to discuss digital memory from a political economy perspective to reveal the flow between its materiality and immateriality and the inherent power relations in the data economy. It also poses the potential challenges, risks, and outcomes we may encounter in such an economic system.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 352
Atıf : 1.610
Galatasaray Üniversitesi İleti-ş-im Dergisi